E-handeln ökade 49 procent andra kvartalet 2020 jämfört med i fjol, enligt ebarometern från Postnord. Ökningen började före pandemin och lär fortsätta efter att vi fått bukt med den. Vi ser fem konkreta områden där vi alla kan bidra till hållbar e-handel:
1. Utnyttja e-handelns klimatfördelar. När vi handlar på nätet, kan leverantörerna köra ut varor samlastat i stället för att var och en tar bilen till affären. Det ger stora klimatvinster – men bara om vi ger handeln chansen att samordna. Begär vi väldigt snabb leverans, eller leverans vid en väldigt exakt tidpunkt, försvinner stora delar av klimatnyttan. Klimatnyttan ökar också om leveransen går till ett utlämningsställe nära där vi bor, inte till varje trappuppgång i kvarteret.
2. Ställ gröna transportkrav och välj grön frakt där det finns. E-handeln har lett till fler fossildrivna mopeder och skåpbilar i våra städer, trots att varorna lika gärna kan köras ut med cykel eller fordon på el eller biogas – och om vi som konsumenter begär det, blir det så! Redan nu visar ebarometern att allt fler vill kunna välja grön frakt. Låt oss systematiskt välja de som erbjuder detta.
3. E-handla nära. Det är olyckligt när e-handel likställs med att beställa från Kina, med klimatmässigt förödande fraktflöden. När vi styr om e-handeln till att mer handla om hemleverans från lokala eller nationella producenter, minskar transporterna avsevärt. Samtidigt bistår vi en hårt pressad handel tills vardagen blir mer normal.
4. Minimera returerna. Många e-handelsaktörer lockar med ”fri retur”, vilket får oss att beställa mer än vi behöver – kanske tre storlekar på skjortan varav två returneras. Självfallet är inte returen gratis, utan inbakad i priset – utom returens klimatpåverkan som hela samhället får betala. Använd aktörer där returen har en tydlig prislapp och använd till exempel digitalt provrum. Bilda dig en uppfattning om storlek på kläder så att du inte behöver beställa flera. Är du ändå osäker kan du med fördel handla på stan, på coronasäkra tider och platser.
5. Avstå oftare. I webshoppen är det lätt att beställa något man inte behöver, som redan finns i vindsförrådet eller garderoben eller som kan inhandlas begagnat. Avstå det, kanske till förmån för att låna eller hyra alltifrån kläder över verktyg och heminredning till bilar och båtar. Alla dessa val är klimatsmartare än att e-handla nytt.
Inom e-handeln finns aktörer som tar stort klimat- och hållbarhetsansvar, och andra som inte kommit lika långt. Låt oss med julhandeln som startpunkt använda e-handeln som verktyg för den hållbara värld vi enats om att vi ska nå. Då kan e-handeln leda klimatomställningen.
Anna Lindén
Beteendeansvarig, 2030-sekretariatet
Emelie Persson Lindqvist
Hållbarhetssegmentschef, Sweco
Mattias Goldmann
Hållbarhetschef, Sweco