Låt alla arbeta 100 procent av sin egen förmåga

Samhall är inte alltid ett alternativ.

Samhall är inte alltid ett alternativ.

Foto: Samhall/TT

Debatt2022-06-26 20:36
Det här är en debattartikel. Åsikterna i texten är skribentens egna.

Att arbeta är att vara en del av samhällsbygget och att vara en del av ett socialt sammanhang. Och så klart ett sätt att bidra till sin egen försörjning Det är en självklarhet för oss Kristdemokrater.

Idag är det tyvärr många personer med funktionsnedsättning som inte ges chansen att arbeta – trots att de vill och kan. Människor som hamnar mittemellan olika skydds- och hjälpsystem får höra att Arbetsförmedlingen inte har mer hjälp att erbjuda. Att Samhall inte är ett alternativ då de inte erbjuder arbete till tillräckligt många med fysiska funktionshinder. 

Att Arbetsintegrerande sociala företag (ASF) klarar inte ekonomin för att Försäkringskassans regelverk är för fyrkantigt. Att företaget valde att anställa en person utan funktionsnedsättning trots att de själva har samma kompetens. De får höra att det enda alternativet är att leva på bidrag – att de ska få betalt för att inte delta i arbetslivet. 

När den enskilde får beskedet att samhället inte har någon nytta av dem och deras kompetens, är det en sorgens dag för den enskilde men också för samhället i stort. 

Kristdemokraterna har därför varit drivande för att arbetsförmedlingen ska använder sig av metoder som vi vet funkar för att få människor som står långt ifrån arbetsmarknaden i arbete. Vi avsätter pengar för att stärka AFS då det är duktiga på att ta till vara på den kompetens som finns hos människor med funktionsnedsättning. 

Vi vill också införa det vi kallar matchningsanställningar som syftar till att minska den osäkerhet som kan finnas i en anställningssituation kring en person med funktionsnedsättning. 

Ett företag eller en kommun kan då anställa en person med funktionsnedsättning på lönebidrag och sedan ”låna ut” personen till ett mindre företag som inte behöver ta det fulla arbetsgivaransvaret. Då kan både företaget och personen som söker jobb prova hur det fungerar tillsammans under en begränsad tid. Vi vill också reformera Samhall för att de på ett bättre sätt än i dag ska uppfylla sitt syfta och anställa personer med funktionsnedsättning som behöver mer varaktigt stöd.

Kristdemokraterna är redo att sätta människans behov före systemet. Alla ska ges möjlighet att arbeta 100 procent av sin egen förmåga, oavsett om den innebär 40 timmar eller en timma i veckan. 

Emil Åhl (KD)
Drömmer om att bli journalist men hindras av byråkratiska hinder 

Pia Steensland (KD)
Riksdagsledamot Sörmland och funktionshinderpolitisk talesperson

Michael Anefur (KD)
Arbetsmarknadspolitisk talesperson