Kulturskolan i Katrineholm bör vara avgiftsfri

Alla barn ska kunna delta i det kulturella och konstnärliga livet.

Alla barn ska kunna delta i det kulturella och konstnärliga livet.

Foto: Jeppe Gustafsson

Debatt2021-02-26 05:00
Det här är en debattartikel. Åsikterna i texten är skribentens egna.

Varje vecka möter vi lärare på kulturskolan barn med glädje och förväntan i blicken. Och varje vecka får vi se den gnistan slockna när vi berättar att verksamheten kostar pengar. 

Tänk att kunna ge fler barn och ungdomar en oas av glädje, självförtroende, att bli sedda ur ett annat perspektiv, få meningsfull fritid och att få uttrycka sig estetiskt! Det är många barn och ungdomar kulturskolan inte når idag eftersom deras föräldrar inte har råd med undervisningen.



I en allt mer globaliserad värld behöver varje individ ett stort antal förmågor för att kunna anpassa sig och blomstra i den snabbt föränderliga miljön. EU har enats om ett strategiskt program för samarbete om utbildning. Där identifieras åtta grundläggande nyckelkompetenser. Punkt nummer 8 lyder: ”Kulturell medvetenhet och kulturella uttrycksformer: förmågan att uppskatta den kreativa betydelsen av idéer, upplevelser och känslor i ett antal medier, till exempel musik, litteratur, visuell konst och scenkonst.” 

Detta lärande arbetar vi på kulturskolan med. Tyvärr är det inte tillgängligt för alla barn och unga.



Barnkonventionen blev svensk lag förra året. Den säger att alla barn har samma rättigheter. Att barn har rätt att fritt delta i det kulturella och konstnärliga livet. 

Tillhandahållandet av lika möjligheter till kulturell, konstnärlig verksamhet och fritidsverksamhet ska uppmuntras. Utanförskapet, att inte ha råd att utöva det man kanske mest av allt önskar, är ohälsosamt och orättvist. 



I Flen ökade efterfrågan med 30% efter att man tog bort kulturskoleavgiften. Ca 40% av de sökande har nu utländsk bakgrund och det är en stor förändring jämfört med tidigare. Lärarförbundet anser att kulturskolan i högre utsträckning ska nå ut till grupper som idag är underrepresenterade. Avgifterna får inte utgöra ett hinder och ståndpunkten är därför att kulturskolan ska vara avgiftsfri. 

År 2020 låg den genomsnittliga årsavgiften i landets kulturskolor på 1395 kr och i Katrineholm på 1200 kr. Antalet kommuner med avgiftsfri kulturskola år 2018 var 14 stycken. I Vingåker har man ersatt kursavgifterna med en administrativ avgift på 100 kr. De senaste fem åren har elevantalet där ökat från 135 elever till 362.

Oron att elever inte skulle fullfölja sin kurs känns obefogad. Erfarenheter från andra kommuner visar tvärtom att viljan att följa rutiner utan ekonomisk hållhake är god.

Maria Odsvall
Ombud Lärarförbundet Kulturskolan Katrineholm