Krymp regelbördan – krånglet slår mot företagen

Anna af Sillén (M), riksdagsledamot Sörmland, skriver om behovet av en avregleringsvåg för företagen.

Anna af Sillén (M), riksdagsledamot Sörmland, skriver om behovet av en avregleringsvåg för företagen.

Foto: Magnus Grimstedt/Henrik Montgomery/TT

Debatt2023-07-05 05:59
Det här är en debattartikel. Åsikterna i texten är skribentens egna.

Sverige behöver en rejäl avregleringsvåg. Det har varit uppenbart länge, men framstår än mer klart när man lyssnar in våra sörmländska företag. Oavsett storlek – småföretag eller storbolag – och oavsett bransch är budskapet tydligt: det är onödigt krångligt och dyrt att vara företagare i Sverige. Svensk konkurrenskraft behöver stärkas och tillväxten kan öka först när förutsättningar för företagande blir bättre. Detta bör därför vara en prioriterad fråga för politiken och för vår regering.

När jag i höstas fick förtroendet att företräda vårt län i riksdagen och tog plats i näringsutskottet var en av mina första åtgärder att prioritera dialog med våra sörmländska företagare.

Under parollen ”Företagarfredag” har jag därför sedan årsskiftet besökt entreprenörer runt om i vårt län. Det har varit otroligt intressant och lärorikt, och inte minst roligt att få ta del av den entreprenörsanda som driver Sörmland framåt. Här finns stor potential att utveckla vårt län ytterligare, att bli en än mer betydande del i tillväxtmotorn Mälardalen och skapa fler jobb som finansierar vår välfärd.

Möjligheterna är många, men det finns bromsklossar och besvärande nog är de i stor utsträckning skapade av verklighetsfrånvänd politik och ohämmad byråkratisk tillväxt. Här är några av mina reflektioner:

Det arbete för att minska regelbördan som regeringen har startat är mycket välkommet. Likaså att startskottet har gått för att snabba på tillståndsprocesserna. Men inte bara en översyn av antalet regler bör göras: överimplementeringen av EU-direktiv måste få ett stopp och myndighetsutövningen måste stärkas med regleringsbrev som pekar ut en tydlig företagarlinje för de tjänstemän runt om i landet som hanterar näringslivsfrågor. 

Besvärande ofta vittnar småföretagare om osund konkurrens från statliga bolag. Med rådighet över ägardirektiv och möjlighet att sälja statliga bolag där privata entreprenörer kan skapa större kvalitet och mångfald bör regeringen sätta stopp för denna typ av statligt klavertramp. 

En framgångsrik arbetslinje där så många som möjligt jobbar förutsätter en genomtänkt företagarlinje. Kostnaden för att anställa behöver minska och skattetrycket på svenska företag lätta. Likaså behöver de företagare som levererar utbildning och omsorg få känna trygghet i tydliga, långsiktiga spelregler.

Idag tillhör Sverige bottenskrapet i EU:s tillväxtliga. Men det är en envis företagaranda som har byggt svenskt välstånd och jag är övertygad om att vi kan ta oss till toppen igen. Det som behövs är en politik som banar väg istället för att stå i vägen och det kommer jag jobba för. Jag ser fram emot fler företagarfredagar i länet så att vi tillsammans kan skapa bättre förutsättningar för den fantastiska företagarkraft som bygger Sörmland.

Anna af Sillén (M)
Riksdagsledamot Sörmland