Kortare arbetsdag och oförändrad lön för vårdpersonal

Dåliga arbetsförhållanden för sjuksköterskor och undersköterskor ledde till flykt från sjukvården. Och med det bristande medicinsk säkerhet, fysisk och etisk stress för personalen som var kvar.

Dåliga arbetsförhållanden för sjuksköterskor och undersköterskor ledde till flykt från sjukvården. Och med det bristande medicinsk säkerhet, fysisk och etisk stress för personalen som var kvar.

Foto: Claudio Bresciani/TT

Debatt2022-06-20 21:01
Det här är en debattartikel. Åsikterna i texten är skribentens egna.

Vårdpersonalen har fått berättigad uppmärksamhet under pandemin. Det sätt på vilket de ställt om sina arbetsuppgifter, arbetat med till en början undermålig utrustning, tagit extrapass och suttit med svårt sjuka patienter som fått dö utan kontakt med sina anhöriga, det är värt all den uppskattning som de fått. En del har själva blivit smittade på arbetet.

Dessa insatser får inte ta fokus från att vården redan innan var under stor press. Det var svårt at hålla vårdgarantierna. Dåliga arbetsförhållanden för sjuksköterskor och undersköterskor ledde till flykt från sjukvården, vilket i sin tur ledde till svårigheter att hålla vårdplatser öppna, därefter platsbrist, patienter väntande på akutmottagningar hela eller halva dygn, därigenom bristande medicinsk säkerhet, fysisk och etisk stress för personalen och ännu större personalflykt. 

Hyrpersonal har använts i viss omfattning, vilket fyller en lucka i schemat, men med belastning på de fast anställda och dessutom med provokativt högre lön. I region Sörmland uppgick kostnaden för hyrpersonal redan 2020 till 6 procent, 2021 var den högre än så.

Vi tror att de som väljer att arbeta i vården gör det för att de genuint vill hjälpa och gör nytta för människor. Men kraven kommer att vara fortsatt höga på vårdpersonalen. Den psykiska ohälsan i form av utmattningssyndrom är hög bland omvårdnadspersonal och läkare framför allt kvinnor. Vi har inte råd att gå miste om mer personal.

Vården i Sverige har fått ett engångsbidrag från staten för återhämtning för personalen. Det är bra men räcker inte på långa vägar. 

Miljöpartiet Sörmland vill införa 80 procent arbetstid med full lön för vårdpersonal i heldygnsverksamhet. Vi vill införa karriärvägar för sjuksköterskor och undersköterskor. Miljöpartiet vill också ge tid för handledning av yngre kollegor. Så lockar fler att arbeta i vården. Personal som stannar kvar med glädje behövs för patienterna, för sina arbetskamrater och föra att handleda och undervisa blivande kollegor. Det är Miljöpartiets väg till ett hållbart arbetsliv.

Maria Carlén Lindwall (MP)
Toppkandidat regionfullmäktige Sörmland