Badsjöar och vattendrag är svensk sommar. Inget känns mer semester än att svalka sig i en skogssjö eller höra vågskvalp mot båtskrov i en lugn skärgårdsvik.
Men många sjöar och vattendrag lider av föroreningar från undermåliga enskilda avlopp. I år, när de flesta svenskar tar semester i Sverige på grund av coronapandemin, ökar trycket på sådana avlopp. Då riskerar badsugna sörmlänningar att mötas av en övergödd sörja i stället för rena badvatten.
Under senare år har övergödning lett till allt kraftigare algblomning, särskilt under högsommaren. Orenat avloppsvatten från dåligt fungerande små avlopp är en bidragande orsak till den övergödningen.
En fjärdedel av alla små avlopp är olagliga eftersom de saknar rening efter trekammarbrunnen, enligt Havs- och vattenmyndigheten. I Sörmland skulle det motsvara 5 700 avlopp som alltså inte uppfyller lagens krav på rening. Alla dessa dåliga avlopp har en tydlig påverkan på miljön, särskilt i närområdet.
Väl fungerande avlopp är en förutsättning för att smittoämnen inte ska förorena grannens dricksvattenbrunn och för att badviken ska förbli badbar. Fastighetsägaren, grannarna och allmänheten har alla ett intresse att de enskilda avloppen fungerar som de ska och renar vattnet effektivt.
För två år sedan lade en statlig utredning fram ett förslag om avloppsdeklarationer. Deklarationerna innebär att alla som har ett avlopp som inte är kopplat till kommunens reningsverk ska låta en oberoende part undersöka statusen på avloppet vart sjunde år. Principen är densamma som att våra bilar regelbundet måste besiktas för att vara säkra på vägarna. Avloppsdeklarationer skulle ge fastighetsägare ett kvitto på den egna anläggningens status och bidra till fler välfungerande avlopp.
Nu ligger bollen hos regeringen. Med avloppsdeklarationer får småhusägarna förutsättningar att ta ansvar för sina avlopp. Annars riskerar förorenade badvatten att förstöra semestern i Sörmland under många år framöver.
Anders Mårtensson
Vd VVS-Fabrikanternas Råd