Kommuner får inte minska bidragen till kvinnojourer

Installation i Bryssel på den internationella dagen 25 november för att uppmärksamma våldet mot kvinnor.

Installation i Bryssel på den internationella dagen 25 november för att uppmärksamma våldet mot kvinnor.

Foto: Francisco Seco

Debatt2020-12-18 05:09
Det här är en debattartikel. Åsikterna i texten är skribentens egna.

FN har varje år en global kampanj för att belysa och få stopp på våld mot kvinnor och flickor. Det sker den 25 november, kallad Orange day, oftast följt av en 16 dagars aktivistperiod och som blir uppmärksammad i Sverige och världen över. 

Kvinnor utsätts för våldsbrott främst i det egna hemmet. Mörkertalet är stort, men varje år mördas ett antal kvinnor av en närstående. 2018 dödades i Sverige 22 kvinnor av en man de haft en kärleksrelation med (Brå). Män utsätts för våld i större utsträckning än kvinnor, oftast på offentlig plats av en person som de inte har en närmare relation till. Internationellt utsätts, enligt UN Women, var tredje kvinna för våld någon gång under sitt liv. Nu under coronapandemin uppskattar FN att våld i hemmet ökar med 30 procent.

Genom Vänsterpartiets feministiska politik driver vi på för olika insatser för jämställdhet och för att bekämpa mäns våld mot kvinnor. Vi anser att våldet bygger på föråldrade föreställningar om mäns makt över och rätt till kvinnors kroppar och sexualitet. 

I dag upprätthåller rådande samhällsstrukturer den maskulina normen på bekostnad av både kvinnors och mäns frigörelse. Ett fullt ut demokratiskt samhälle är ett jämlikt och jämställt samhälle och för att komma dit krävs en social och feministisk kamp. För oss är det självklart att stödja och vara del av en starkare självständig organisering av kvinnors kamp för jämställdhet lokalt och nationellt.

Vänsterpartiet anser att skyddet för våldsutsatta kvinnor och barn är ett samhällsansvar och en del av den allmänna välfärden. Detta ansvar ligger på kommunerna, med statligt stöd, men med kvinnojourerna som ovärderligt komplement. Under 2015-17 kunde vårt parti påverka att rikets budget tillförde kvinnojourerna 100 miljoner kronor årligen för att ge ett stabilt grundstöd.

En tendens de senaste åren är att kommuner ger mindre bidrag till kvinnojourer, som ju drivs, och ska drivas, ideellt, och att upphandling sker av privata skyddsboenden. Detta leder till att kvinnojourer får svårare att hjälpa utsatta kvinnor och att man förlorar viktig, mångårig erfarenhet och kompetens såväl lokalt som nationellt.

Vi ser samma tendens i Katrineholms kommun som finansierade en betydande del av den lokala kvinnojourens verksamhet genom bidrag fram till 2016, till att året efter enbart bevilja tjejjoursverksamheten medel. Detta är absolut otillräckligt!


Rue Lindkvist 
Ida Midnattssol
För styrelsen, Vänsterpartiet i Katrineholm