Ålder är ingen diagnos. Men åldrandet innebär förändringar. När man fyller 65 år händer något mystiskt – helt plötsligt anses man inte stå till arbetsmarknadens förfogande på samma sätt som tidigare.
Ja, många kanske uppskattar att inte gå till jobbet varje dag, att slippa jobba, och de har längtat pensionens fria tid i många år. Medan andra vill fortsätta utan bortre gräns, bara för att det är roligt och att man känner sig kunna bidra.
Sedan finns det de som gått i pension som inser att livet blir lite tomt och vill återvända till arbete och arbetskamrater. Men få får möjligheten, trots stor erfarenhet. Vi måste låta äldre fortsätta att jobba även efter 67-års åldern.
Ge fler ”pensionärer” möjlighet att jobba i kommunala verksamheter framför allt inom skolan även om de är över 67 år! Erfarenheter av äldre personer i skolan har visat på många positiva effekter, framför allt för barnen.
En del får kroppsliga besvär – eller är rent av födda med funktionella störningar vilka förvärras med stigande ålder. Dessa ska få hjälp i hemmet för att klara sin vardag, och det är viktigt att denna hjälp utgår och svarar upp mot individens behov och önskemål.
Därför behöver hemtjänsten delvis reformeras, men också utökas med mer personal för att kunna svara upp mot individens krav.
Vi blir allt äldre och ju högre upp i ålder vi kommer desto större risk är det att drabbas av demens, i värsta fall svår demens. Oavsett om vi då bor på ett särskilt boende eller bor kvar med nära anhörig i hemmet ska den vård vi får utföras av personal som har fördjupad kunskap och erfarenhet av just demensvård.
Det är av största vikt att de som vill bo kvar hemma får göra det, och att nära anhörig inte ska behöva vara vårdare, utan den älskade vän den alltid har varit! Människor som har arbetat ett helt liv måste få ställa krav på de insatser som de behöver!
Liberalerna vill att kommunen aktivt verkar för att uppmuntra äldre med erfarenheter från arbetslivet att utgöra stöd i barns och ungas arbete i skolan. Vi vill också ändra fokus i hemtjänsten, för att i högre utsträckning utgå från individens behov, krav och förväntningar.
Vi förordar en kraftig satsning på bredd inom demensvården – med fler sköterskor, undersköterskor och biträden.
Björn Wahlund
Kommunfullmäktig (L), Katrineholm