Lite fakta om skolan i Vingåker: Meritvärdet för kommunen är plats 280 av 290 kommuner i Sverige, utbildade lärare plats 271, lärarlöner plats 207, friska lärare plats 210 och antalet godkända elever plats 290 – sämst i Sverige!
Det är sant att lärartätheten är bra, plats 105, men är detta en medveten strategi att anställa obehöriga lärare i stället för behöriga för att pressa ned lönerna?
Ja, säger vi! Vi har tydliga exempel där behörig personal inte har fått jobbet på grund av löneanspråk som inte har varit oskäliga. De har legat i nivå med andra i kommunen i jämförbar ålder, erfarenhet och utbildning, men man har ändå anställt obehörig personal med hänvisning till lön.
Barn- och utbildningsnämndens ordförande, Ing-Marie Frössevi (C), påstår (KK 26/5) att de besparingar som ska ske, på sju miljoner kronor, inte ska ge några konsekvenser för barn och ungdomar i Vingåker. Hur kan hon ha mage att påstå det?
Det är 12 tjänster plus ett antal elevassistenter som försvinner. Eftersom Frössevi säger att det inte kommer att ge några konsekvenser, menar hon då att den här personalen inte har gjort någon nytta i skolan för alla dessa elever?
Lärare, övrig personal, skolledning och förvaltning gör sitt yttersta för att eleverna ska få en så bra skolgång som möjligt, men för det krävs det förutsättningar från politikerna. När då Frössevi i tv-intervjun lägger över ansvaret för budgeten på skolan så är det rent oförskämt. Är det dessutom inte så att nämnden och andra verksamheter inte alls går minus, utan de får bekosta ett skenande underskott från socialnämnden?
Obehöriga lärare ger, förutom risk för sämre utbildning till eleverna, även luftbetyg för att de inte kan betygskriterierna. Dessutom får kommunen statsbidrag för att ha en god sommarskola för elever som inte når målen och sedan sköts dessa av obehöriga lärare. Hur går det ihop?
Kommunen har byggt en ny alldeles utmärkt fin skola, kanske Sveriges bästa. Här har kommunen haft en jättemöjlighet att lyfta hela skolverksamheten i Vingåker genom att under en kort period satsa extra på skolan för att vända den negativa trenden med utflyttning av elever. Nej, i stället gör man tvärtom och slår ur bottenpluggen på den nya fina, men ändock sjunkande båten.
Redan i dag är det 200 elever som går i andra skolor än i Vingåkers kommunala. På detta förlorar kommunen 16 miljoner kronor årligen. Tror Frössevi att antalet elever som väljer andra skolor än Vingåkers kommunala kommer att minska nu?
Först var det Vingåker och nu i dagarna Flens kommun som inte klarar av sitt uppdrag att upprätthålla en bra skola för alla och de är inte ensamma. Lärarnas Riksförbund och flera riksdagspartier anser att det enda möjligheten för en likvärdig skola för alla Sveriges elever är åter en statlig skola. Till dess för vi hoppas att fullmäktige i kommunen tar sitt förnuft till fånga och omprövar Frössevis förslag, eller hur ställer sig andra partier i frågan?
Göran Sten
Lärarnas Riksförbund Vingåker