Flens kommun har rykte om sig att vara tjänstemannastyrt. Aktuell just nu är kommunchefen Håkan Bergstens syn att Mellösa Kyrkskola måste läggas ned. ”Vi kan inte se en annan lösning”, hävdar han. Men det handlar om en låsning. Skygglappar och prestige.
Orsaken är en bristfällig utredning från kommunkontoret under Bergstens chefskap. Vid min granskning är det tydligt att målet om nedläggning har varit förutbestämt redan från början. Därav Bergstens självsäkra attityd att inte ens lyssna.
De få alternativ till nedläggning som utretts representerar endast ytterligheter. Man har struntat i att utforma ett mellanmjölkförslag där man skulle kunna behålla skolan. Kyrkskolan är unik och skyddad som levande kulturmiljö inom riksintresset Mellösa Kyrkby. FKAB kan inte förklara kommunens åsikter. Länets bebyggelseantikvarie ser skyddet som starkt och valet att döma ut skolan som oansvarigt. Församlingen, bygderådet, byns invånare – alla attackerar förslaget om nedläggning.
Dylika fixeringar drar ned en hel kommuns kvalitet. Unga produktiva familjer har redan förvarnat om att de skulle flytta ut till mer välvilliga och barnansvariga kommuner. Det i sin tur hindrar utvecklingen i kommunen. Sådan centraliseringshybris har länge varit sossarnas fyrbåk, ofta med förödande resultat för levande glesbygder och kommuner.
Mellösa Kyrkskola är med 109 elever stor nog att behålla. Den är en stark symbol för solid kvalitet och trygghet för barnens utveckling. Kommunalrådet Munter vill ersätta denna symbol med en provisorisk barackskola(!). Om sossarna röstar för en nedläggning kommer det tveklöst att drabba partiet i valet.
Efter skolnedläggningen i Malmköping bussas barnen till Flen, tre mil varje dag, där man har sju klasser för årskurs 4 och sju klasser för årskurs 6. Sådana beslut bidrar till att Flen har nedklassats till den sämsta tredjedelen av landets skolkommuner i Lärarförbundets rankning 2020. Vi sjönk ytterligare 25 snäpp från 2019. Grattis Flen till plats 197! Solida skolmiljöer som Mellösa Kyrkskola är de som kan hålla uppe kommunens nivå och förbättra den. Som nödalternativ har nu friskolor kontaktats.
En välrenommerad arkitekt har nu på bygderådets uppdrag skissat i hast på det som kommunen ”missat”, och visar tydligt att det går. Det är viktigt att kommunstyrelsens arbetsutskott på måndag 27/9 stoppar nedläggningsförslaget och tar detta som startpunkt för att hitta en medelväg för att bevara Kyrkskolan. Och det är viktigt för de folkvalda politikernas trovärdighet att visa vem som förstår värdena och vem som faktiskt bestämmer.
Peter Hanneberg
Kultur- och miljöjournalist
Författare, samhällsdebattör