Under ett års tid har Kristdemokraterna lyft vikten av en tydlig tillväxtagenda. För att ha råd med satsningar som banar väg för jobb och grön omställning behöver vi vara beredda att öka statens upplåning de kommande åren. Inför höstens budget driver vi på för krav på kraftfulla investeringar som stärker svensk konkurrenskraft. Det handlar om vägar, järnvägar, elsystem och kompetensförsörjning. Vi har ingen tid att förlora. Vi måste rusta Sverige starkt nu.
Sverige har under lång tid underinvesterat i viktig infrastruktur. Den som inte satsar kommer heller inte att vinna. Vi behöver därför en tydlig tillväxtagenda, som kan möta konkurrensen från omvärlden och rusta oss för framtiden. Kristdemokraterna är idag ensamma om att inför budgetförhandlingarna i regeringen driva frågan om kraftigt ökade investeringar. Det är dags att borgerliga partier och därtill Socialdemokraterna – som stretar emot i opposition – tillsammans med oss Kristdemokrater ger förutsättningar för att åter bygga Sverige starkt. Investeringar som är nödvändiga för att öka tillväxten och ge möjlighet till välfärdssatsningar i takt med att skatteintäkterna ökar och ger utrymme för större reformer.
Vi har under 30 år tappat i välståndsligan och nästa år räknar EU-kommissionen med att Sverige har EU:s lägsta tillväxt. Den attraktivitet som innovations- och investeringsland som vi fortsatt har kan snabbt hotas av bristen på nyinvesteringar och underhåll av grundläggande infrastruktur. Näringslivet beräknar att underhållsskulden för infrastrukturen är 137 miljarder de kommande tio åren – alltså innan vi ens bestämt oss för att bygga ny järnväg och nya vägar.
Kristdemokraternas förslag är att höja skuldankaret från dagens 35 till 40 procent av BNP. Samma skuldkvot som vi hade så sent som år 2020. Detta skulle frigöra hundratals miljarder till samhällskritiska investeringar med fortsatt budgetdisciplin och god marginal till EU:s gränsvärde. Om vi exempelvis skulle ha ett årligt underskott på 0,5 procent skulle det frigöra cirka 50 miljarder kronor per år. Om vi gör det de kommande 25 åren ökar vi skuldsättningen från 30 procent till runt 40 procent av BNP. Det är helt nödvändigt att tillgodose behoven och på ett ansvarsfullt sätt investera, under en tidsbestämd period, för att utveckla det vi har och skydda det vi håller på att förlora. Det ordinarie reformutrymmet ska parallellt användas för effektiviseringar, skattesänkningar och satsningar i vård, skola och omsorg.
Sverige behöver en nationell samling kring investeringsbehovet. Socialdemokraterna och de övriga borgerliga partierna har hittills stängt dörren till lånefinansiering av investeringar för att rusta Sverige starkt, få fart på tillväxten och satsa på framtidens jobb. De behöver nu komma till insikt om att kraftigt ökade investeringar är nödvändiga och kan göras på ett ansvarsfullt sätt – och det brådskar.