Katrineholms politiska majoritet undergräver demokratin

Kommunalrådet Göran Dahlström (S) berättar i medierna om steg för att utveckla kommunen. Först därefter får oppositionen underlagen för att fatta de nödvändiga besluten, skriver oppositionspolitiker.

Kommunalrådet Göran Dahlström (S) berättar i medierna om steg för att utveckla kommunen. Först därefter får oppositionen underlagen för att fatta de nödvändiga besluten, skriver oppositionspolitiker.

Foto: Carina Bergius

Debatt2020-06-10 05:26
Det här är en debattartikel. Åsikterna i texten är skribentens egna.

Under torsdagen 28 maj dök den upp, nästan som att den växte upp i raketfart ur torgets kullerstenar – Katrineholms kommuns pop-up lekplats i form av en container med lekutrustning. Det gick otroligt fort, men egentligen gick det mycket snabbare än de flesta av er kan ana. 

Så sent som dagen innan, på onsdagen, fattade kommunstyrelsen beslutet om finansiering av hyresbeloppet för lekplatsen, 217 000 kronor för 3 månaders hyra. Men ärligt sagt så visste vi ju redan om att lekplatsen skulle hyras, och finansiering beviljas, i och med att Göran Dahlström redan berättade det för oss alla i Katrineholms-Kuriren 20 maj. 

S och M har satt i system att undanhålla kommunstyrelsens ledamöter information som är av stor betydelse för beslutsfattande. Till exempel under senaste kommunstyrelsemötet saknades miljörapporten i underlaget till en föreslagen markbytesaffär. Den information vi fick var att en miljöundersökning hade gjorts, utan anmärkning. 

Det stämde inte. Och det finns många fler exempel där majoriteten aktivt försvårar för oppositionen att ta del av viktig fakta inför beslut i kommunstyrelsen och kommunfullmäktige. Vad är det om inte odemokratiskt?

Varför, trots den trygga demokratiska majoriteten Socialdemokraterna och Moderaterna har, väljer de gång på gång, att underminera den demokratiska processen?

I media ser vi Dahlström offentliggöra nästa steg i hans utveckling av Katrineholms kommun, och först därefter får vi politiker underlaget för att fatta de nödvändiga besluten. Bandyhallen, de föreslagna byggen vid Backavallen och Svartbäcksvägen, och nu torgets lekpark. Är det viktigare att göra poäng i media än att respektera den gången som demokratin kräver?

Att styra via presskonferenser och beslut i slutna rum är inte det sätt som vi vill leda Katrineholm på. Besluten ska fattas i öppenhet och det ska finnas möjligheter att vara med och påverka besluten, så att de blir de bästa för hela Katrineholm. Även oppositionspartierna kan vara med och bidra med tankar och idéer, till exempel var det oppositionen som lade fram förslag att tillgänglighetsanpassa torgets lekcontainer. Det är så vi/ni alla har möjlighet att vara med och påverka Katrineholms utveckling.

Ett demokratiskt samhälle kräver lyhörda och seriösa politiker. Politiker som inte styrs av pop-up-politik, invigningar och presskonferenser, där allt redan är beslutat i förväg och omöjligt att förändra.

Det behövs politiker som är beredda att stå för ett nytt och demokratiskt ledarskap.

Inger Fredriksson (C)

Joha Frondelius (KD)

Tony Rosendahl (V)

Nicklas Adamsson (MP)

Jesper Ek