Katrineholms kommun väljer att blunda för det uppenbara

Lasstorp koloniförening har ingen skuld i att de ökade dagvattenmängderna leds via Lasstorpsdiket, skriver Urban Lundin.

Lasstorp koloniförening har ingen skuld i att de ökade dagvattenmängderna leds via Lasstorpsdiket, skriver Urban Lundin.

Foto: Henrik Wising

Debatt2021-06-18 21:03
Det här är en debattartikel. Åsikterna i texten är skribentens egna.

Sjön Näsnaren är ett Natura 2000 område. Sjön (har) en låg status, och den får inte försämras”? Så står det bl.a. i Masterplan för Norr. Hur undviker man att statusen försämras? Ja, vem som helst kan räkna ut att ju mindre dagvatten som via Lasstorpsdiket avleds till Näsnaren, desto bättre är det för sjöns status.

Så vad gör kommunen? Precis tvärtom! Man hårdgör massor med ytor på Lövåsen och Logistikcentrum, och man kalhugger stora ytor runt Logistikcentrum. Dessa åtgärder leder till att massor med vatten rinner längs marken och ner i dagvattenbrunnar, istället för att sugas upp av vegetation och sedan rinna ner i marken, där växtlighetens rötter tar hand om vattnet. 

I kommunens Handlingsplan för dagvatten 2018–2021 står att läsa att ”föroreningsmängderna och risken för översvämningsskador ska minska”. Vidare sägs att ”nya krav innebär att översvämningar ska förebyggas (EU:s översvämningsdirektiv) ...”.

Kommunen väljer att blunda för det uppenbara; beslutade åtgärder leder till att mer förorenande dagvatten leds till Näsnaren. Ett så starkt ökat tryck mot den sjö, vars status inte får försämras, måste kommun samråda med Länsstyrelsen om. Såvitt bekant för oss har inga sådana samråd skett.

Men nu står man där med skägget i brevlådan. Man har länge sneglat lystet på Lasstorp koloniområde. Tänk om man kunde låta hela den yta som koloniföreningen utgör plus ytorna söder om Lasstorpsdiket förvandlas till en översilningsäng, där regnöverskottet kan få breda ut sig, för att sedan dra sig tillbaka. Det vore en enkel lösning, och kommunen tycks tro att det också skulle bli en billig lösning. 

En kommun som anser sig ha råd att lägga 140 miljoner på en bandyhall och nya omklädningsrum, tycker sig inte ha råd att agera anständigt gentemot koloniföreningen. Vi är helt övertygade om att en skyddsvall på norra sidan av Lasstorpsdiket löser problemet med de frekventa översvämningarna. 

Lasstorp koloniförening har ingen skuld i att de ökade dagvattenmängderna leds via Lasstorpsdiket. Men kommunen tycker att vi ska betala kostnaden för deras misstag, genom att flytta. Det river upp väldiga själsliga sår hos våra kolonister, något tidningens läsare själva kunnat konstatera i form av en mängd insändare. 

Kommunen säger att man ska utreda saken. Men man utreder inte det självklara, nämligen vilka konsekvenser och vilka kostnader som skulle bli följden av att koloniföreningen får bli kvar. Och utredningen visar sig ju vara ren fake, när Göran Dahlström två dagar efter att utredningsdirektivet klubbats i kommunstyrelsen, i vanlig ordning ”sätter ner foten” och förklarar att vi måste flytta. Och bara någon vecka senare deklarerar han att han ska avgå! Kan man moraliskt sjunka lägre?

Vi har anmält kommunens agerande till Länsstyrelsen, för vi kan inte godta att en kommun på detta sätt behandlar en redan utsatt social grupp. Man kan ju leka med tanken att lottinnehavarna vore högt uppsatta män och kvinnor i samhället. Skulle de ha behandlats på detta sätt? Det tror inte jag.

Urban Lundin
Ordförande Lasstorp koloniförening