Katrineholm måste arbeta brett för att förebygga våldet

MP ser mycket allvarligt på den våldsutveckling som Katrineholms-Kuriren rapporterat om. För att komma tillrätta med den krävs ett antal parallella åtgärder.

MP ser mycket allvarligt på den våldsutveckling som Katrineholms-Kuriren rapporterat om. För att komma tillrätta med den krävs ett antal parallella åtgärder.

Foto:

Debatt2022-10-19 20:19
Det här är en debattartikel. Åsikterna i texten är skribentens egna.

Vi ser mycket allvarligt på den våldsutveckling som Katrineholms-Kuriren rapporterat om. För att komma tillrätta med den krävs ett antal parallella åtgärder. En viktig del är att fler vuxna rör sig på stan på kvällarna. Här gör kvinno- och tjejjouren Miranda ett fantastiskt arbete genom att arrangera vandringar med ”trygga vuxna” som återkommande rör sig i de olika stadsdelarna i Katrineholm. 

Men fler behöver engagera sig. Det är oerhört viktigt att ungdomar möter trygga vuxna som tar deras problem på allvar, som de kan identifiera sig med och som kan vara positiva förebilder. Men mer måste till, som att på olika sätt fånga upp ungdomar så att de inte dras in i kriminalitet och våld. 

Miljöpartiet har bland annat föreslagit satsningar på ökat stöd till barn och ungdomar med olika diagnoser. Om fler får hjälp och stöd för att klara skolan minskar också risken för utanförskap. Men stödet behöver sättas in i god tid! Allt större skolenheter och stundtals bristfälligt studiestöd skapar oro hos såväl elever som föräldrar. En oro som inte kan ignoreras.

 Men det är också viktigt med en meningsfull fritid. Idag är det många barn och ungdomar som inte har någonstans att ta vägen efter skolan och på kvällarna. Det behövs platser där barn och ungdomar kan tillbringa fritiden och där det också finns trygga vuxna förebilder. Vi har föreslagit fler fritidsgårdar i Katrineholms kommun och skulle gärna vilja se en fritidsgård i varje kommundel. Men även andra satsningar är viktiga och bör kunna byggas ut, typ nattfotboll och Lyckliga gatorna. 

I vårt budgetförslag för Katrineholm 2023 återkommer vi till dessa frågor. Vi tror som sagt att en viktig del av lösningen är att fler vuxna är synliga på stan på kvällarna och engagerar sig i till exempel nattvandring. Det är dock viktigt att det här sker i organiserad form och i kontakt med kommunens säkerhetspersonal och polisen.

Kriminalitet och våld skapar av naturliga skäl starka känslor och måste mötas seriöst och strukturerat och får inte leda till att medborgargarden bildas. Sammantaget bidrar de åtgärder vi här pekar på till den sociala trygghet som är en förutsättning för att kunna möta framtidens utmaningar, inte minst den genomgripande klimat- och miljömässiga omställning av samhället som vi står inför. 

Nicklas Adamsson (MP)
Gruppledare och ledamot i kommunfullmäktige 

Ismail Abukar (MP)
Ordinarie ledamot i Bildningsnämnden och tillträdande ledamot i kommunfullmäktig