Vi befinner oss idag i en klimatkris, i en miljökris, i en naturkris och i en biologisk mångfaldskris. Det råder heller inte längre någon tvekan om att det är vi människor som bär ansvaret för den negativa utveckling vi ser idag. Därför har vi också det moraliska ansvaret att ta konsekvenserna av den rovdrift vi under lång tid bedrivit genom att plundra Moder Jord på naturresurser.
Med tanke på hur lite tid vi har kvar för att ställa om samhället på allvar måste vi som politiska företrädare tänka om och fatta de modiga beslut som krävs av oss. Detta måste ske inom alla politikområden och på alla nivåer i samhället.
En av kommunens viktigaste uppgifter handlar om samhällsplanering. Det är bara kommunen som har rätt att besluta om upprättande av de nya detaljplaner som krävs för bland annat nybyggnation. Detta brukar kallas för det kommunala planmonopolet.
Under lång tid har vi utan att nämnvärt reflektera över följderna tagit alltmer mark i anspråk för att kunna expandera städerna med nya områden för bostäder, industri – och näringsverksamhet.
Såväl åkermark som skog och annan mark med betydande naturvärden offras, ofta utan tanke på de konsekvenser det får för allt framtida liv. Det här är ett beteende som inte fungerar längre. Vi måste tänka om såväl globalt som nationellt, och vi måste tänka om i Katrineholm.
Vid dagens sammanträde ska Bygg- och Miljönämnden fatta beslut om att ta fram detaljplaner för två stora markområden i kommunen. Det ena handlar om ett område på 55 hektar skogsmark (cirka 78 fotbollsplaner) för bostadsändamål i Forssjö. Det andra handlar om 110 hektar skogs- och mossmark (cirka 157 fotbollsplaner) för industri och/eller handel i anslutning till Logistikcentrum i riktning mot Ramsjöhult.
Vi är övertygade om att vi måste hitta andra sätt att utveckla Katrineholm i stället för att slentrianmässigt ta ny mark i anspråk. Att fortsätta som förr duger inte längre.
Det handlar om att vi som politiska företrädare måste vara modiga och våga fatta beslut som inte förvärrar de kriser vi redan befinner oss i. Det handlar om att tänka nytt. Det handlar om att använda den mark som redan är tagen i anspråk på ett mer effektivt sätt.
För oss är detta en prioriterad fråga. Vi kommer därför att yrka att dessa ärenden avslås. Vi kommer också att framöver arbeta för att samhällsbyggnadsförvaltningen får i uppdrag att ta fram alternativa lösningar när behov av olika typer av nybyggnation uppstår.
Nicklas Adamsson (MP)
Gruppledare och 2:e vice ordförande i Bygg- och Miljönämnden.
Sanna Cronhielm (MP)
Ersättare i Bygg- och Miljönämnden.