Socialtjänsten har länge varit under hård press. En aktuell undersökning från Vision visar att bara var åttonde inom socialt arbete tycker att resurserna räcker för att ge människor det stöd de har rätt till. Hälften överväger att sluta. Katrineholms kommun är inget undantag. Om inte kommunen agerar nu väntar problem med bemanning och svårigheter att klara uppdraget runt hörnet.
Kommunsektorn i Sverige har under flera år haft ekonomiska överskott. 2020 var överskottet 35 miljarder. Trots detta dras socialtjänsten med underskott i många kommuner. Enligt SKR:s ekonomirapport i maj 2021 hade 60 procent av kommunerna högre kostnader för individ- och familjeomsorgen än vad de budgeterat för. Katrineholms kommun hade ett budgetöverskott med sex miljoner kronor 2021, de senaste sju åren har budgetöverskottet snittat på arton miljoner.
Samtidigt har socialtjänsten haft ett budgetunderskott på flera miljoner kronor de senaste åren. Att socialtjänsten är underfinansierad får konsekvenser. Resultat från en nationell undersökning av Vision, där drygt 1 400 medlemmar inom socialt arbete ingår, visar att endast var åttonde medlem upplever att resurserna räcker till för att uppfylla lagens krav. Resultatet blir att människor i utsatta situationer får vänta på insatser, att de får stöd som inte matchar de behov de har och att förebyggande arbete uteblir.
Samma undersökning visar att hälften överväger att sluta. Två av tre uppger att arbetsbelastningen är för hög, och det är också ett viktigt skäl till att många överväger att söka annat jobb.
Redan 2023 kommer många kommuner brottas med att utgifterna blir större än intäkterna. Att nu rusta Katrineholms kommun för att göra verksamheten mer resurseffektiv och säkra en tillräcklig bemanning och en god arbetsmiljö är av största vikt.
Lösningen är inte bara mer resurser. Det handlar också om att få tid till att utveckla arbetssätt och samarbeta med andra delar av kommunen och med andra aktörer. Vision i Katrineholm har träffat ordförande och andre vice ordförande i socialnämnden, och även lyft de här utmaningarna med arbetsgivaren i samverkan. Vi ser att det finns lösningar:
– Det behövs konkurrenskraftiga löner och villkor inom socialt arbete. Katrineholms kommun bör ta fram långsiktiga planer för kompetensförsörjningen, där framtida behov analyseras och används som utgångspunkt för medarbetarnas kompetensutveckling.
– Kommunen behöver också ha ett aktivt systematiskt arbetsmiljöarbete och göra en plan tillsammans med de fackliga organisationerna för att säkerställa en hållbar arbetsbelastning för medarbetare inom socialt arbete.
– Cheferna måste ha bra förutsättningar. Ett rimligt antal medarbetare per chef. De behöver också ett bra stöd, i form av HR, administration och IT.
Det är hög tid att Katrineholms kommun ger socialtjänsten de resurser som krävs för att kunna ge människor rätt insatser och arbeta förebyggande. Det är lönsamt på sikt och en förutsättning för att kunna behålla och rekrytera medarbetare.
Katarina Ahlblom Hedberg
Ordförande, Vision avdelning 016
Ida Midnattssol
Arbetsplatsombud, socialtjänsten, Katrineholms kommun
Annika Wågenberg
Skyddsombud, socialtjänsten, Katrineholms kommun