Katrineholm bör låta bli att skära i vuxenutbildningen

Ett fungerande Komvux är viktigt för att många människor ska kunna stå väl rustade när arbetsmarknaden ljusnar, skriver Bo Sundahl från Lärarförbundet.

Ett fungerande Komvux är viktigt för att många människor ska kunna stå väl rustade när arbetsmarknaden ljusnar, skriver Bo Sundahl från Lärarförbundet.

Foto: Pontus Lundahl/TT

Debatt2020-08-15 05:16
Det här är en debattartikel. Åsikterna i texten är skribentens egna.

I Covid-19 släptåg har redan arbetslöshetssiffrorna stigit och det är allmänt känt att de grupper som har den kortaste utbildningen drabbas hårdast. En lika känd faktor är att utbildning är en bra åtgärd att sätta in när de okvalificerade jobben blir allt färre.

Att i tider som dessa lägga ett hårt effektiviseringskrav ovanpå den redan tuffa ekonomiska situation som vuxenutbildningen i Katrineholm befinner sig i, är inte försvarbart. Det kommer oundvikligen att sänka kvaliteten på den undervisning som eleverna så väl behöver för att stå rustade på arbetsmarknaden när det väl ljusnar. Ett ökat försörjningsstöd är inget någon vill ha.

Elever som sökt sig till vuxenutbildning har gjort det av olika anledningar. De som behöver komplettera med någon enstaka kurs efter ett i övrigt fullgjort gymnasium är inte så många. I stället återfinner vi många elever som kräver mycket hjälp på flera nivåer efter tidigare misslyckanden. Dessa är i behov av kvalificerat stöd och handledning för att komma vidare. Det stödet blir väldigt svårt att leverera med en hårt minskad budget för Vuxnas lärande. 

Det talas ofta om höjda krav på elever, vilka förstås måste finnas, men om kraven blir orimliga att uppnå för den enskilde, leder de alltför ofta till stress och uppgivenhet. Alla som har någon insikt i lärandets förutsättningar vet att arbete under gynnsamma förutsättningar och med ett gott lärarstöd ger bättre resultat.

Inför budgeten som ska tas för 2021 har den uppmärksamme läsaren sett att cirka fyra miljoner ska minskas på Vuxnas lärande. Givet att en ”minskning av kostymen” inkluderas i denna summa, ingår alltså ytterligare en miljon som lagts på ett extra ”effektiviseringskrav”. 

Visst ska skattekronor användas väl men ingenting i lärandet kommer att bli mer ”effektivt”, det handlar uteslutande om budgetkrav. Elever kommer att få klara sig på egen hand och utan stöd i större utsträckning. Lärarförbundet ber därför ansvariga politiker att ompröva sitt förslag till budget.


Bo Sundahl
Lärarförbundet Katrineholm