Katrineholm bör köpa platser i gruppbostad

Kjell Clasborn, ordförande i FUB Katrineholm, Flen och Vingåker, reagerar på tidningens artiklar om Katrineholms oförmåga att leva upp till kraven i LSS.

Kjell Clasborn, ordförande i FUB Katrineholm, Flen och Vingåker, reagerar på tidningens artiklar om Katrineholms oförmåga att leva upp till kraven i LSS.

Foto: Gorm Kallestad

Debatt2020-11-19 05:53
Det här är en debattartikel. Åsikterna i texten är skribentens egna.

Den senaste tiden har vi kunnat läsa ett antal artiklar om hur lagen tillämpas (eller inte) när det gäller boendesituationen för vuxna som omfattas av LSS. För mig som aktiv i FUB är det sorglig men inte oväntad läsning. Jag bara konstaterar att varken politiker eller tjänstemän förstått grundtanken i lagen eller än värre medvetet försöker vilseleda läsarna.

Portalparagrafen i lagen lyder: ”Verksamhetens mål och allmänna inriktning. 5 § Verksamhet enligt denna lag skall främja jämlikhet i levnadsvillkor och full delaktighet i samhällslivet för de personer som anges i 1 §. Målet skall vara att den enskilde får möjlighet att leva som andra.”

Lagen utgår från den enskildes (inte kommunens) behov och att den enskilde ska ha inflytande över insatserna. Det kan knappast påstås att kommunens hanterande av dessa fall stämmer överens med lagens bokstav och definitivt inte dess intentioner.

Det är inte frågan om social dumpning att låta en person berättigad till LSS-stöd få den utförd i en annan kommun. Katrineholm skulle ju köpa insatsen av annan kommun. Social dumpning är när man pressar folk att flytta och låta den ”mottagande” kommunen stå för fiolerna.

Det handlar i stället om att god man i detta fall (med väldokumenterat stöd från diverse professioner) menar att den funktionshindrade personens behov bäst tillgodoses av en etablerad och specialiserad verksamhet i en annan kommun. Att bevilja det stödet vore i enlighet med lagen, inte dumpning. Enligt FUB:s uppfattning är det den enskilde och dess företrädare som har (eller åtminstone borde ha) ”tolkningsföreträde” när det gäller att bedöma behoven.

För mig som varit aktiv i FUB i Katrineholm i över 25 år är det inte överraskande att det finns en kö till gruppbostäder. Tillgången på gruppbostäder är ständigt uppe till diskussion i våra samverkansmöten med kommunen. FUB har varit pådrivande i att få kommunen att fatta beslut och bygga nya gruppbostäder. Officiella och inofficiella köer har det alltid funnits så när man antyder att det är oväntade inflyttningar som är orsaken är det helt enkelt inte sant.

Kommunens ställningstaganden ska grunda sig på den enskildes behov och inte på vad som är ekonomiskt fördelaktigast för dess ekonomi. Man (vem?) har helt enkelt bestämt att man inte ska anlita privata aktörer.

Om det finns en verksamhet (privat eller offentlig) i en annan kommun, men inte här, och som på dokumenterat bra sätt kan tillgodose den enskildes behov och önskan borde man bevilja den insatsen där, särskilt om man tvingats anmäla till IVO att man inte kunnat uppfylla behoven inom tre månader.

Detsamma gäller platser i gruppbostäder. Nu finns en kö som inte kan avskaffas med platser i de existerande och snart färdiga gruppbostäderna. Samtidigt finns en nybyggd och inflyttningsklar gruppbostad med sex platser. Då borde man köpa platser där, utan att ”hota” med tvångsflytt, så snart kommunen har en ledig plats i sina egna gruppbostäder.
 

Kjell Clasborn
Ordförande FUB Katrineholm, Flen och Vingåker