Katrineholm behöver sina små, nära lekparker

Nedläggning av små lekparker till förmån för stora, centrala, är fel prioritering, tycker Centerpartiet i Katrineholm.

Nedläggning av små lekparker till förmån för stora, centrala, är fel prioritering, tycker Centerpartiet i Katrineholm.

Foto: Izabelle Nordfjell/TT

Debatt2021-10-21 21:09
Det här är en debattartikel. Åsikterna i texten är skribentens egna.

Barn som lär sig att röra på sig när de är små har bättre förutsättningar och större sannolikhet att fortsätta göra det när de växer upp. Därför är det bra att kommunen tar fram en strategi för lekparker och aktivitetsparker i hela Katrineholm.

Men strategin har ett alltför centralistiskt perspektiv. Socialdemokraterna och Moderaterna i Katrineholm vill lägga ner små, nära lekparker till förmån för fyra stora ”stadsdelslekparker”. Det framgår i den nya lekparksstrategin som ska behandlas på kommunfullmäktige måndag den 25 oktober. Det kommer drabba barn och deras föräldrar både på landsbygden och i bostadsområden centralt.

För oss i Centerpartiet är det viktigt att sätta barnen främst och för de små barnen och deras föräldrar är den nära lekplatsen en viktig, öppen mötesplats som bjuder in till lek, rörelse och samvaro. Där träffas grannar, barnen får lekkamrater och det är ofta möjligt att ha uppsikt från det egna hemmet.

De fyra föreslagna ”stadsdelslekparkerna” är placerade på norra, östra (den redan befintliga Sveaparken), södra och västra delen av centrala Katrineholm. Centerpartiet menar att det finns behov även på landsbygden där Valla skulle vara lämpligt för en större kommundelslekpark. Vi måste satsa även på landsbygdens barn och unga.

Centerpartiet har sedan länge föreslagit en lek- och aktivitetspark som tilltalar både ung och gammal på Stortorget i stället för ett hus. För precis som det påtalas i strategin så ökar en lekpark attraktiviteten för närområdet och det behövs för centrumhandeln. Sällan är det så många människor i centrum som när där är aktiviteter för barn. Se bara på evenemanget med Gladiatorernas hinderbana som arrangerades i helgen som var.

Men viktigast av allt är att barn får vara med och påverka det här beslutet. Vi ska fråga barnen, lyssna till deras perspektiv och ta med deras åsikt i beslutsunderlaget. Vi ska också fatta beslut som är för barnens bästa.

Till den som säger att det är för dyrt med både små och stora lekparker så vill vi mena att det är en prioriteringsfråga. Centerpartiet sätter barnen först. För vi tror på att ett Katrineholm där barn trivs och mår bra är ett Katrineholm som är bra för alla.

Victoria Barrsäter
Centerpartiet, ledamot i bildningsnämnden och kommunfullmäktige