Kärnkraftsdrömmar står oss dyrt

"Det går inte att bygga ny kärnkraft med förnuft", skriver Elisabet Bohm, Åke Jennische och Göran Svenningson.

"Det går inte att bygga ny kärnkraft med förnuft", skriver Elisabet Bohm, Åke Jennische och Göran Svenningson.

Foto: Johan Nilsson/TT

Debatt2024-03-26 10:01
Det här är en debattartikel. Åsikterna i texten är skribentens egna.

Regeringen bedriver en huvudlös kärnkraftspropaganda mitt under ett europeiskt storkrig. Sällan har en regering varit så beslutsam i någon fråga som den att bygga ny kärnkraft, trots att vi i en folkomröstning ville avveckla den med förnuft. Det går inte att bygga ny kärnkraft med förnuft. 

Den ska enligt regeringen lösa alla el- och energiproblem med klimatförändringarna. Vi vet att det inte är sant, att det är ofantligt dyrt att bygga kärnkraft och att det blir vi elkonsumenter som får betala med skyhöga elpriser. Frågor som var uranet ska brytas, att det tar mycket lång tid att bygga kärnkraft, säkerhetsrisker i krigssituationer och i slutförvaret av uttjänt kärnbränsle, som inte har lösts, dessa frågor besvaras okunnigt, demagogiskt eller inte alls.

 Propagandan vill skrämma oss att tro att vi inte kommer att klara utveckling av ekonomi och välfärd i en fossilfri värld utan kärnkraft. Vi anser att utbyggd kärnkraft målar in oss i ett sårbart hörn med dyr, sårbar, miljöförstörande teknologi. Den livsnödvändiga omställning som kommer att ge tusentals nya arbeten med hjälp av sol, vind och vattenkraft bortser regeringen ifrån, till och med motarbetar. Man har bestämt sig, kärnkraft till varje pris. 

Hiroshima, Tjernobyl och nu senast Fukushima borde ha lärt mänskligheten att det kan bli explosivt farligt då vi tvingas in i en värld av kärnkraft. 

Vad vi än tycker om EU, behöver alla humanistiska, miljövänliga krafter rösta i EU-valet den 9 juni på politiker som förstår faran med att bygga ny kärnkraft. Politiker som står upp för en grön, rättvis omställning, som måste ske, med bland annat sol- och vindenergi, batterilagring, vätgas och vattenkraft. 

Rösta för kommande generationers rätt att leva i en renare värld utan risk för kärnkraftskatastrofer och radioaktivt avfall.