Jag drömmer om en jul(handel) hemma

Black week är nu etablerat även i Sverige.

Black week är nu etablerat även i Sverige.

Foto: Janerik Henriksson/TT

Debatt2023-11-24 05:15
Det här är en debattartikel. Åsikterna i texten är skribentens egna.

Julen står för dörren och vi är många som ser fram emot att i slutet på året få ett par dagars avkoppling och återse nära och kära som vi inte träffar så ofta. En bra och stämningsfull jul gör sig emellertid inte själv. Kommande månad står en lång rad julbestyr på att-göra-listan: hem ska pyntas, mat ska lagas, kakor ska bakas – och allt från sill och skinka till ljus och klappar ska handlas.



Nuförtiden erbjuds jäktade konsumenter en smidig genväg i julhandeln: googla fram det du vill ha och klicka hem första bästa vara från en stor, internationell webbshop. Det är ett frestande alternativ för många, som blivit alltmer uppmärksammat i takt med att det amerikanska handelsfenomenet Black Friday etablerats även i Sverige. 

Jag vill dock framhålla att den som handlar lokalt ofta får – och ger – väldigt mycket mer för sina pengar än den som klickar hem sina varor från ett stort centrallager någonstans långt borta.



Pengar som spenderas lokalt tenderar nämligen att stanna lokalt och göra nytta i flera led. I första ledet bidrar de till att ett lokalt företag kan fortsätta hålla öppet och erbjuda sin service till lokalsamhället. 

I andra ledet bidrar de till att skapa jobb på den lokala arbetsmarknaden. Och i tredje ledet så landar en betydande del av varje lokalt spenderad hundralapp till slut i den kommunala skattkista som finansierar våra skolor, bibliotek och vägar.



För Katrineholm, Flen och Vingåker är de småföretag som verkar lokalt mer än bara företag. De är jobbskapare, välfärdsbyggare och samhällsbärare. Företag med färre än 50 anställda har skapat 4 av 5 jobb i våra kommuner sedan 1990. Varje år genererar de cirka 700 miljoner kronor i skatteintäkter till våra kommuner. 

Genom åren har många av våra ungdomar fått sitt allra första jobb hos den lokala handlaren eller restauratören. Dessutom tar småföretagen ofta ett stort ansvar för det lokala civilsamhället, till exempel som sponsorer av lokala idrottsföreningar eller som initiativtagare till lokala nattvandringsgrupper. Pengar som spenderas hos lokala företag är inte droppar i havet, utan droppar som skapar ringar på vattnet.

Så nästa gång du är på väg att klicka hem en vara från en e-handelsjätte, tänk inte bara på vad du får för pengarna. Fundera också på allt du inte får för pengarna.

Julen handlar inte primärt om konsumtion, utan om att värna sina nära och att göra gott. Genom att handla lokalt kan du värna dina nära och göra gott – samtidigt som du konsumerar.