Nyligen beslutade riksdagen att införa en lag som gör det obligatoriskt att id-märka sin katt. Lagen börjar gälla 1 januari 2023 och innebär ett stärkt skydd för landets alla katter. Från en del håll har lagen kritiserats och ibland även förlöjligats som en meningslös åtgärd. Den kritiken bygger till stor del på okunskap.
Syftet med att id-märka katter är för det första att kunna hitta ägaren till katten. Katter springer ibland bort, skadas eller i värsta fall avlider utomhus. En skadad katt som kommer till veterinär kan om den är id-märkt kopplas till sin ägare. Att få veta vad som hänt, kunna vara delaktig i beslut och i lyckliga fall få tillbaka sin katt frisk och hel igen är av enormt värde för djurägaren.
Vi har exempel på katter som blivit återfunna efter att ha varit borta i flera år. Det är fantastiska historier och som aldrig hade kunnat ske utan en id-märkning.
För det andra innebär id-märkningen ett skydd för katten själv. Utan en id-märkning är det i praktiken omöjligt att veta vem som är ägare. En upphittad katt blir då myndigheternas sak att bestämma över. Med den nya lagen kommer färre katter att behöva gå det ödet till mötes.
Långt ifrån alla id-märker sin katt idag. En undersökning från YouGov som utförts på vårt uppdrag visar att var fjärde katt idag saknar id-märkning. Det vanligaste skälet till att kattägare inte id-märker sin katt är för att de inte tycker att det behövs.
En katt kan id-märkas antingen med en tatuering i örat eller med ett mikrochip som injiceras under huden, vanligtvis i nackskinnet. En viktig sak i sammanhanget är att id-märkningen måste registreras. Detta är något som en hel del kattägare tyvärr missar. Först när ägaren har registrerat kattens id-nummer i ett ägarregister kan det kopplas till rätt person och på så sätt fungera som spårverktyg för veterinärer och myndigheter.
Den från vissa håll ganska grova och osakliga kritik som hördes i debatten inför riksdagens beslut om id-märkning av katter var väldigt trist att höra. En obligatorisk id-märkning är ett viktigt steg för att ge våra katter ett starkare skydd. Samtidigt lyfter det upp det ansvar man har som djurägare. Alla katter förtjänar att få komma hem igen.
Sandra Douglas
Chefsveterinär AniCura