Hur mycket mer pengar behövs för att lyckas?

Hur förklarar Socialdemokraterna och Moderaterna för medborgarna det enorma överskott 2021 på 132 miljoner kronor för Katrineholms kommunkoncern?

Hur förklarar Socialdemokraterna och Moderaterna för medborgarna det enorma överskott 2021 på 132 miljoner kronor för Katrineholms kommunkoncern?

Foto:

Debatt2022-03-28 21:01
Det här är en debattartikel. Åsikterna i texten är skribentens egna.

Hur förklarar Socialdemokraterna och Moderaterna för medborgarna det enorma överskott 2021 på 132 miljoner kronor för Katrineholms kommunkoncern? Verksamheterna inom skola, vård och omsorg hör ofta att vi inte har råd med högre löner och mera personal. Det är en konst att förklara för alla utanför den politiska församlingen.

Text från bokslutet: Inom vissa områden bedriver Katrineholms kommun verksamhet genom privata utförare. Privata utförare anlitas inom områden där det bedöms finnas ekonomiska- eller andra fördelar, till exempel stordriftsfördelar som kommunen själv inte kan uppnå eller då verksamheten ställer stora krav på flexibilitet och anpassning utifrån invånarnas behov och önskemål. 

Privata utförare anlitas inom områden där det bedöms finnas ekonomiska- eller andra fördelar och utifrån invånarnas behov och önskemål är en mening som borde gälla alla områden i kommunen, eller hur? Kommunens uppdrag enligt lagstiftaren är att tillhandahålla skola, vård och omsorg. 

Privata utförare finns främst inom följande verksamheter: Hemtjänst, assistans, familjehem, en utförare av pedagogisk omsorg, en friskola, vuxenutbildning, lokalvård, vinterväghållning och konsulter.

Vi saknar privata äldreboenden och förskolor. Kanske kommer det en våg av friskolor när storskolan öppnar. Alla högstadieelever ska in i en storskola. Nyköping har prövat konceptet under en längre tid och tyvärr fått negativa resultat.

Sammantaget mår Katrineholms kommun bra finansiellt, alltså pengar i kassakistan. Men, alltid men, det finns områden inom skola, vård och omsorg som drar ner verksamhetsresultaten. Orsakerna är ofta relaterade till personalbrist i olika former. Vi i KD har identifierat organisatoriska problem. Som alltid tar det tid att vända ett fartyg, men hur länge ska vi behöva vänta? Över 100 år med socialdemokrater som styr borde alla resultat lysa grönt för länge sen. Varför gör dom inte det? Kanske för att det kommer lovas mer under detta valår och du som väljare hoppas igen.


Johanna Hellmark
Dag Dunås
Marian Loley
John G Ogenholt
Alexander Forss
Daniel Assai
Emil Åhl
Petri Ogenholt
Joha Frondelius
För Kristdemokraterna