Hur blir det med mottagningen i Äsköping?

Om sonen måste ta sig in till distriktssköterskan är det besvärliga bussresor som gäller. Det menar dagens debattör.

Om sonen måste ta sig in till distriktssköterskan är det besvärliga bussresor som gäller. Det menar dagens debattör.

Foto: Magnus Grimstedt (arkiv)

Debatt2022-09-29 20:19
Det här är en debattartikel. Åsikterna i texten är skribentens egna.

Så, nu är valet över tänkte vi nog alla, även Regionens politiker, eller är det kommunens rentav? Och kanske vågar ni nu säga sanningen: ni tänker troligen lägga ner distriktssköterskemottagningen i Äsköping, Julita? Faktiskt tror jag det redan är bestämt sedan länge.

Ringer jag mottagningen skyller man fortfarande på covid-19. Det har jag hört flera år nu även om smittan, mer eller mindre, avskrevs i våras. Allt öppnade och allt var, nästan, som vanligt igen. Dock fanns ingen sjuksyrra på plats hos oss i "obygden". Idag, 27 september 2022, lyssnar jag åter på telefonsvararen och får samma meddelande som tidigare, "...stängt på grund av covid". Men jag kan ringa Linden minsann, där det lär ta 81 (!) samtal innan man kommer fram. I alla fall om man får tro en läsare.

Miljötänket inom Regionen verkar inte vara så utbredd, kanske rentav på noll. För hur dyrt blir det inte för patienter och naturen när vi måste åka härutifrån allihop, vissa troligen dagligen. Lägg sen till smittrisken eftersom covid har tagit fart igen.

Om sonen måste ta sig in till distriktssköterskan i stan kan det bli på följande sätt: supertidig morgon och sen ett antal timmar efteråt på ett fik eftersom bussen inte går förrän 11.20 när han skall hem. Kostnad för resa tur och retur samt fika, eftersom det är enda stället han kan sitta ner. Fler än sonen kan ha svårt att gå, stå och sitta länge så det är inte trevligt att komma hem och må pest resten av dagen. Förutom det han sökte för förstås....skall han in fler gånger för omläggning, eller annat, upprepas det hela. 

Låter det lätt för en funktionshindrad landsbygdsbo utan bil?  Det här gäller även mig, med högre ålder kommer jag, förmodligen, gå igenom samma procedur. Flytta till stan? Måste man göra det om man trivs på landsbygden? Skall hela Sverige leva eller gäller det bara städer och större samhällen? Jag bara undrar. 

Men nu är valet över, så visst vore det trevligt att få svar när vår distriktssköterska kommer tillbaka. Skall ni lägga ner, ja eller nej? Ni kan känna er lite trygga med att det är 4 år till nästa val. Men väljare har också förbaskat bra minne när de känner sig svikna. Tro inte annat än att det kan kosta med ett nedläggningsbeslut, på sikt. Även vi sjuka betalar skatt och även vi är väljare.

Så, hur blir det nu, får vi vård för pengarna, eller läggs mottagningen ner? Svar önskas. 

Gunnel Malm
Julita