Gräv ner kraftkablarna till Oxelösund och Katrineholm

Så här ska det inte se ut. Kraftledningarna bör gå under jord. Det skriver dagens debattörer.

Så här ska det inte se ut. Kraftledningarna bör gå under jord. Det skriver dagens debattörer.

Foto: Göran Ström

Debatt2021-04-17 05:15
Det här är en debattartikel. Åsikterna i texten är skribentens egna.

Som Liberal är jag väl medveten om de förändringar som måste till för att klara klimatet framöver, för allas våra framtida generationer. Att elektrifiera industri, transporter med mera är ett effektivt och snabbt sätt att minska utsläppen om kraftkällorna är de rätta, det vill säga kraftkällor som är stabila och fossilfria. Men elektrifieringen får inte påverka individen negativt genom att inskränka äganderätten.


Vattenfall planerar två kraftfulla luftburna elledningar genom kommunen från Hedenlunda i Flens kommun. En som ska försörja SSABs anläggning i Oxelösund och en som ska bygga på effekten till Katrineholm. Väl så, ju fler som går över till ”bra el” desto bättre. Men varför bygga luftburet?

Luftburet innebär 40 meter breda ”elgator” genom skog och odlingslandskap, som går nära och påverkar boendes livsmiljö och sänker värdet på fastigheter. Luftledningar som konfiskerar både skogsodling såväl som odlingsmark för jordbrukare. Vattenfall, det är dags att tänka om! 

Ett bolag som ägs av staten bör ta ett större ansvar än att bara tänka på avkastning till ägaren, dvs staten. Mitt budskap till Vattenfall är - gräv ner ledningarna i marken. Minskad miljöpåverkan, fler träd kvar ger bättre kolsänkor, färre gjutna ”fötter” för elstolpar ger mindre koldioxidutsläpp men framför allt mindre intrång i människors liv. 

Sommarstugan som köpts för dyra pengar förlorar stort i värde på grund av en kraftledningsgata intill knuten, skogsägaren som får skogen ”tvångsinlöst” till en spottstyver av vad skogen är värd över tid, lantbrukaren som får börja köra runt för att odla sin jord och slutligen den miljöförstöring som boenden runt ”gatan” drabbas av.

En nedgrävd kraftkabel kräver betydligt mindre ingrepp i naturen och påverkar miljö och människors vardag betydligt mindre. 
 

Liberalerna i Katrineholm ”kräver” nu att kommunens majoritet verkar för att staten genom Vattenfall gräver ner de nya kraftledningarna till Oxelösund och Katrineholm och hoppas att övriga partier ställer upp bakom kravet på nedgrävda ledningar!

Björn Wahlund (L)
Liberalerna i Katrineholm