Gratis frukost och rik kultur till barn och unga

Debatt2023-12-04 09:02
Det här är en debattartikel. Åsikterna i texten är skribentens egna.

I årets budgetarbete för Katrineholms kommun valde vi i Vänsterpartiet att föreslå satsningar på våra barn och ungdomar. För att underlätta för barnfamiljer har vi flera förslag som skulle minska den ekonomiska bördan för dessa familjer. Förslagen finansieras fullt ut i vårt förslag.

Vi vill införa en avgiftsfri frukost på samtliga kommunala grundskolor. Många barn och unga äter inte frukost hemma vilket kan bero på olika saker. Men det finns också barn som möts av ett tomt kylskåp på morgonen. Föräldrarna har helt enkelt inte råd att köpa tillräckligt med mat. 

Vi har sett hur eleverna äter mer skolmat på måndagar och fredagar, ett tecken på att ekonomin för alltfler familjer blir alltmer ansträngd. Vi vet också att vart femte barn i Katrineholm lever i ekonomisk utsatthet. Kommuner som har börjat med gratis frukost i skolan har vittnat om de fördelar som det har medfört. 

Man har fått mer lugn och ro i klassrummen, bättre resultat och stärkta relationer. Forskning visar att näringsriktiga och kostnadsfria skolmåltider utjämnar skillnader i matvanor, och därmed ojämlikheter i hälsa. Gratis frukost i Katrineholms grundskolor skulle bidra till en ökad jämlikhet bland våra barn.

Ett annat förslag handlar om en avgiftsfri kulturskola. Andelen kommuner som har infört en avgiftsfri kulturskola i Sverige har ökat de senaste åren. Efter slopandet av avgifterna så har kommunerna kunnat se hur intresset och deltagandet har ökat markant. 

För oss är det här en jämlikhetsfråga. Att ta ut avgifter är inte att tillhandahålla lika möjligheter till kulturell och konstnärlig verksamhet. Det är inte tjockleken på plånboken som ska avgöra om man har möjlighet att ta del av kulturskolans utbud. Här handlar det om att ge alla barn samma förutsättningar och samma start i livet. 

Det är ett sätt att riva de hinder som socioekonomiska förutsättningar skapar för våra barn i samhället. Att ge fler barn och unga möjligheten att upptäcka kulturen och musiken och sina intressen bidrar till ett rikare kulturliv i samhället.

Vi har även lagt in i förstudier om fritidsgårdar i både tätorten och våra kransorter i vårt budgetförslag. Fritidsgårdar var ett av de vanligaste önskemålen från ungdomarna i Katrineholm under valrörelsen. 

Alla har inte möjlighet eller känner en trygghet i att ta sig över hela tätorten för att komma till Perrongen. Och även våra ungdomar i kransorterna måste ges möjlighet till en meningsfull och trygg fritid.

Tony Rosendahl
Anita Johansson
Thomas Selig
Rue Lindkvist
Göran Svenningson

Vänsterpartiet Katrineholms kommunfullmäktigegrupp