Göran Dahlström ska inte dela ut bidrag som han vill

Joha Frondelius (KD) är kritisk till kriterierna och insynen i delar av fördelningen av Katrineholms kommuns föreningsbidrag.

Joha Frondelius (KD) är kritisk till kriterierna och insynen i delar av fördelningen av Katrineholms kommuns föreningsbidrag.

Foto: Arkiv

Debatt2020-09-28 05:45
Det här är en debattartikel. Åsikterna i texten är skribentens egna.

Föreningsbidragen, cirka tio miljoner kronor, som kommunen varje år delar ut till föreningar, skapar möjligheter till att alla medborgare får ett otroligt stort utbud av olika aktiviteter. Öppenheten som föreningar måste erbjuda ger alla tillträde att medverka på olika sätt. 

Sedan finns det ytterligare tre miljoner kronor som kommunstyrelsen ordförande, Göran Dahlström (S), basar över, som han delar ut på delegation. En viktig skillnad mellan ”Dahlströms” pengar och på föreningsservice (kommunens nav för föreningsbidrag) och övriga nämnder som delar ut bidrag är reglerna för stödet. 

Dahlström behöver inte alls följa övriga föreningars beslutade regelverk. Han ger till vem som helst, när som helst, men max 50 000 kronor per gång. Det är en sluss för föreningar och enskilda där man inte behöver planera, säger han. 

Skattepengarna är medborgarnas och inte hans egna. Hans försvar vilar tungt på att hans S-politiker beslutat så att han på delegation får likt en jultomte dela ut miljoner och åter miljoner till det som han tycker är bra för Katrineholm och inte minst hans väljare. 

Så här står det på www.katrineholm.se: ”Du kan söka medel hos kommunstyrelsen som har pengar till föreningsarrangemang som inte ingår i kommunens sedvanliga bidragsruljangs. Kontakta då kommunstyrelsens ordförande”. 

Att bidragspengarna ska användas till evenemang/projekt eller annat som gynnar Katrineholm har fått en ny inriktning då Göran Dahlström delar ut hyresbidrag under många år till föreningar som exempelvis Eritreanska föreningen. I fem år har de fått hyresbidrag av Dahlström på totalt 280 000 kronor. 

Hyresbidrag söker alla andra föreningar den vanliga vägen via nämnder och föreningsservice. Pengarna som fördelas den vanliga vägen för föreningsbidrag kräver att sökande uppfyller beslutade regler för kommunala bidrag. Dahlströms utdelningar har egna regler. 

500 ärenden har Göran Dahlström (S) hanterat under cirka tio år. Revisionen rekommenderade 2010 att Dahlström ska ha så få ärenden som möjligt och skrivna regler för dessa utdelningar. 

Dahlström menar också att det finns kulturella och språkliga hinder den vanliga vägen till bidrag och då är det bra att han finns! Vad han gör med egna pengar eller partiets, det lägger jag mig inte i. Men den märkliga fördelningspolitiken som finns i Katrineholm med exempelvis hyresbidrag till moskén varje år på 220 000 kronor är inte bra utifrån rättvisa och öppenhet. Den lagstadgade likställighetsprincipen fungerar dåligt. 

Göran Dahlström är nöjd med dagens regelverk. Det är inte jag!


Joha Frondelius (KD)