Fritids- och kulturföreningarnas vara eller icke vara

Vilket samhälle får vi om inte föreningar som Vingåkers ryttarförening finns?

Vilket samhälle får vi om inte föreningar som Vingåkers ryttarförening finns?

Foto: Arkivbild

Debatt2021-04-21 05:15
Det här är en debattartikel. Åsikterna i texten är skribentens egna.

Sverige har en lång tradition av föreningsliv och det finns över 200 000 föreningar i landet och över 3 miljoner svenskar är medlemmar i en idrottsförening. Det innebär att ungefär var tredje invånare är medlem i en idrottsförening. Men kommer det se ut så efter pandemin?

Föreningslivet är viktigt för att skapa ett levande och demokratiskt samhälle, ett samhälle med sammanhållning, hälsa, trygghet och som ger glädje. Att människor möts, tar ansvar, är aktiva och har kul tillsammans berikar mångas liv.

Regeringen har stöttat idrottsrörelsen och kulturlivet på olika sätt både under pandemin genom att föreningarna kan söka kompensationsstöd, för att täcka intäktsbortfall. Men det kommer inte att täcka alla kostnader och kommer verkligen alla föreningar att ha möjlighet att söka pengarna utifrån uppsatta kriterier? 

Vilket samhälle får vi om inte föreningar som Vingåkers Gymnastikförening eller Vingåkers ryttarförening finns? Dina barn går miste om det du fick som barn: möjligheten att pröva på olika sporter, aktiviteter och kulturliv. Upplevelser som präglar oss individer på djupet ända upp i vuxen ålder. Även vuxna skulle få avstå sådant som ger oss energi. Vi vill inte förlora lokala föreningar som berikar på en mindre ort och som möjliggör att alla, oavsett ekonomiska resurser, får möjlighet att finna glädje och dela den med andra.

Dessa föreningar drivs allt som oftast av eldsjälar som lägger ner massvis med tid och ideellt arbete. Eldsjälar som nu håller på att slockna i mörkret av pandemin som påverkar oss alla i samhället. Verksamheterna kan inte längre fortsätt som vanligt, en del har fått avbryta all aktivitet, en del kan fortsätta om än i begränsad form. 

Vänsterpartiet Vingåker är oroliga för kultur- och fritidsföreningarnas fortlevnad. Vi har fått flera indikationer på att föreningarna blöder och att deras existens snart är ett minne blott. Coronapandemin påverkar oss alla, men vi måste fundera på vad det är för ett samhälle vi vill ha i framtiden. Ska vi ha aktiviteter att erbjuda våra barn, äldre och invånare i framtiden så behövs åtgärder nu.

Vi önskar att våra ansvariga i kommunen ser detta och ger möjlighet till stöd till alla föreningar som har behov, för en rikare framtid när vi alla kan ses igen.

Lotta Sjögren (V)
Ersättare i Regionfullmäktige

Martin Argenius (V)
Ordförande Vänsterpartiet Vingåker

Tiina Rokka (V)
Gruppledare Vänsterpartiet Vingåker