Fortsatt kamp för jämställdhet!

Debatt2024-03-07 14:01
Det här är en debattartikel. Åsikterna i texten är skribentens egna.

8 mars infördes som internationell kampdag för kvinnors lika rätt av den andra socialistiska värdskongressen 1910, en tradition som vi vänsterpartister värnar om. Vi vill visa och hedra de jämställdhetsreformer som kvinnorörelserna uppnått i Sverige och världen efter 110 år av kamp, men också uppmärksamma det som återstår att kämpa för.

När regeringen och SD försämrar sjukvård, skolundervisning och omsorg genom otillräckliga statsbidrag till regioner och kommuner så drabbar det främst kvinnor hårt. Det handlar om jobbet och arbetsmiljön, ja, vardagen för hundratusentals kvinnor. Vissa förlorar själva sitt jobb, andra drabbas genom en mer pressad arbetssituation.

Högerregeringens brist på krispolitik slår hårt mot alla med låga inkomster, vilket främst är kvinnor, inte minst ensamstående mammor. Den gör inget för att få ner de höga mat- och bostadspriserna eller de stigande priserna i kollektivtrafiken, som kvinnor är särskilt beroende av. Antalet barnfamiljer som vräks ökar. Istället läggs pengarna på skattesänkningar som ger mest till de som redan har mest och många 10-tals miljarder på fler fängelser och krigsmateriel. 

Mönstret går igen på fler områden då regeringen:

  • Ändrar kraven på skyddade boenden för våldsutsatta kvinnor, krav som blir svårare för de ideellt drivna kvinnojourerna att klara och då öppnar för privatisering
  • Planerar försämringar av sjukförsäkringen som vi vet drabbar kvinnor särskilt hårt, 
  • Stryper familjeåterföreningen för migranter som drabbar framför allt kvinnor på flykt, 
  • Avskaffar den feministiska utrikespolitiken så att jämställdhetsarbete över hela världen drabbas
  • Vägrar fördöma Israels dödande i Gaza, där majoriteten av de dödade är kvinnor och barn. 

Det behöver inte vara så här, det finns sätt att stävja orättvisorna. Vi behöver kämpa för en regering som är till för alla, med en krispolitik som hjälper människor genom krisen med sänkta mat- och elpriser, billigare kollektivtrafik, bättre miljöpolitik, utbyggnad av vuxenutbildning och folkrörelsedrivna studieförbund, kortare arbetstid med bibehållen lön, frågor som gynnar kvinnors vardag. Detta kräver kraftfulla tag av samlade kvinno- och folkrörelser!

Vänsterpartiet driver dessa frågor samt krav som högre statsbidrag till kommuner och regioner och en rättvisare skattepolitik med höjd skatt på höga inkomster, stora rikedomar och storbankernas övervinster! 

Elisabet Bohm

Robert Dahlqvist

Sara Lindberg

Rue Lindkvist

Mona Kihlbäck Magnusson

Tony Rosendahl

Thomas Selig

Göran Svenningson

Vänsterpartiet Katrineholm