Första raden på ungas CV ska underlättas

Debatt 1 juli 2022 21:16
Det här är en debattartikel. Åsikterna i texten är skribentens egna.

Det första sommarjobbet ska inte stå och falla med vilken bostadsadress du har eller hur stort kontaktnät dina föräldrar har. Alla unga i Sverige behöver känna det ansvar, gemenskap och frihet som ett arbete ger. Det är så vi bryter segregationen och knäcker nyrekryteringen till gängen. 

 

Varje sommar bidrar hundratusentals unga till att hålla hjulen snurrande i svensk ekonomi och fylla viktiga semesterluckor i välfärden. Just nu kommer ungdomar runt om i Sverige för första gången stämpla in på exempelvis lagret, äldreboendet eller nöjesparken för att arbeta under sommaren. Det första jobbet är ofta lika med det första raden på ens CV – det bidrar till ett kontaktnät och är en möjlighet att bryta socioekonomiska låsningar.

Den socialdemokratiska regeringen fortsätter att satsa på att fler unga ska komma i jobb. I år kommer regeringens satsning på ungdomsjobb betyda ytterligare nästan 5,5 miljoner till Sörmlands kommuner för att fler unga ska få möjligheten till ett första jobb. 

 

Regeringen har under flera år gjort särskilda sommarjobbsatsningar för att unga ska få möjligheten till ett första sommarjobb. Inför i år har regeringen gett Arbetsförmedlingen i uppdrag att fördela upp till 100 miljoner kronor till kommunerna för att stärka deras möjligheter att skapa ungdomsjobb. 

För oss socialdemokrater kommer jobben alltid först. Vi ska ha en jobbpolitik som bidrar till att bryta segregationen och som ger fler ungdomar framtidsmöjligheter. Framtidsmöjligheter som gör att fler får testa sina kompetenser och knyta sina första kontakter i arbetslivet. 

 

Nu mer än någonsin krävs det insatser som vänder på varje sten för att ge ungdomar goda livschanser. Genom regeringens satsning på ungdomsjobb kommer fler unga få en möjlighet till sitt första jobb och den första raden i sitt CV. Det är så vi stärker Sverige.

 

Sofia Amloh (S)
Riksdagsledamot, Sörmland

Noah Gahnertz
Distriksordförande SSU Sörmland


 
 
 
 
 
 

Ämnen du kan följa
Läs mer!

Eva Axelsson: Sträcker mig efter kräkpåsen trots att havet ligger blankt som ett nybonat golv

Sträcker mig efter kräkpåsen trots att havet ligger blankt som ett nybonat golv

Insändare: De är hårdast mot dem som har det sämst

De är hårdast mot dem som har det sämst

Fortfarande lediga sommarjobb: "Stora möjligheter för de med rätt kompetens" ✔Visar problem på arbetsmarknaden

Fortfarande lediga sommarjobb: "Stora möjligheter för de med rätt kompetens" ✔Visar problem på arbetsmarknaden

Ledare: Att flytta till skola eller till jobb är ofta positivt

Att flytta till skola eller till jobb är ofta positivt

Insändare: "Ingen går fri – alla måste vara perfekta"

"Ingen går fri – alla måste vara perfekta"
Visa fler