Sedan någon vecka tillbaka har vi nåtts av informationen att det finns ett förslag till ny organisation för Studiefrämjandet Mälardalen. På Studiefrämjandets hemsida där den nya organisationen beskrivs meddelar förbundsordförande Anna Håkansson:
”Det behövs mer och bättre folkbildning i Sverige.
…
Det kan se ut som vi centraliserar, men i själva verket är tanken precis tvärtom. Folkbildning sker alltid i lokalsamhället, där vi möter människors och föreningslivets behov. Därför är det också där verksamhetens innehåll ska formas.”
Dessa honnörsord verkar dock inte gälla Vingåker. Där innebär nämligen förslaget om ny organisation att Studiefrämjandets hela verksamhet med studielokal inklusive tjänst som verksamhetsutvecklare ska försvinna redan från årsskiftet.
Så var det med det, som förbundsordföranden hävdade – att folkbildning alltid sker i lokalsamhället! Om förslaget går igenom – vilket vi i skrivande stund inte vet – är det inget mindre än ett dråpslag för Vingåker. En nod och ett nav för folkbildning, lärande, kultur och samverkan försvinner på ett lika dramatiskt som plötsligt sätt. Ingen utanför organisationen – knappt någon inne i densamma – vet hur förslaget om nedläggning har tagits fram. Än mindre om någon risk- och konsekvensanalys har gjorts. I alla fall har inte verksamhetsutvecklaren eller de många cirkelledarna och studiecirkeldeltagarna eller samverkansparterna bland föreningarna gjorts delaktiga, eller ens tillfrågats.
Det som verkar klart är dock, att den som designat förslaget om total nedläggning i Vingåker, inte alls verkar känna till den omfattande folkbildningsverksamhet som bedrivs där. Eller hur många människor som skulle drabbas av förslaget. Det är absurt att veta att Studiefrämjandet tillsammans med Västra Vingåkers hembygdsförening och Naturskyddsföreningen tilldelats medel ur EU:s jordbruksfond för landsbygdsutveckling med syfte att bygga strukturer för lärande och samverkan, inte minst för barn och unga i Vingåker. Men det vet man förmodligen inte högre upp i beslutshierarkierna.
Snabbt har en opinion satts i gång i Vingåker, bland annat med protestlistor som hundratals individer redan har undertecknat. Det tyder på ett engagemang och en absolut vilja att ha sin studiecirkel och sin föreningssamverkan kvar på orten där man bor.
Cirklarna och föreningarna som organiseras hos och har nära samverkan med Studiefrämjandet ger hundratals människor en meningsfull fritid och tillvaro varje vecka. Studiefrämjandet är ett socialt kitt som ger en möjlighet till lärande, samvaro och personlig utveckling, både till nytta och nöje. Det ger inte bara individen livskvalitet utan ger även den lilla orten själv en attraktionsfaktor att locka nya invånare med.
En ort som utan den möjligheten mest skulle riskera att somna in i tristess. Bildningsrörelsen har alltid varit en inspiration och en stimulans för lärande och växande för människor, liksom övriga folkrörelser över tid. Bildning har alltid varit grunden för demokrati och att kunna växa som medborgare och ta ansvar för det gemensamma samhällsbygget. Låt inte denna del av bildningsrörelsen försvinna i Vingåker.
Mait Walderlo
Projektledare
i föreningssamverkan med Studiefrämjandet