Förbjud fyrverkerier för privatpersoner

Inget för privatpersoner, anser Miljöpartiet.

Inget för privatpersoner, anser Miljöpartiet.

Foto: Petra Isaksson

Debatt2021-02-19 05:24
Det här är en debattartikel. Åsikterna i texten är skribentens egna.

Hundra svenskar får årligen uppsöka sjukvård för skador orsakade av raketer, smällare och fyrverkerier, enligt Myndigheten för samhällsskydd och beredskap. Djur traumatiseras livslångt eller dör av skräck och till följd av skador. Djurägare vittnar om livrädda djur som får ta lugnande medicin för att överleva natten.

Fyrverkerier används också allt mer som vapen. När 2021 firades in utfördes attacker mot både polis, ambulans och räddningstjänst. Fyrverkerier sköts medvetet mot människor och djur på flera platser. I Jönköping blev en ledarhund med sin synskadade ägare attackerad. Det har skjutits fyrverkerier inne i skolor, stationshus och garage.

I dag är smällare förbjudna och fyrverkerier tillståndspliktiga, om det "innebär risk för skada på eller någon beaktansvärd olägenhet för person eller egendom". Åldersgränsen och förbudet mot smällare har funnits i snart 20 år och ändå har myndigheterna inte kommit till rätta med problemet.

Problemet är också utdraget och fullständigt omöjligt att förbereda sig inför då smällare, raketer och fyrverkerier ofta börjar användas flera dagar innan den speciella dag som ska firas infaller och håller på flera dagar efteråt, vid vilken tidpunkt som helst på dagen.

Miljöpartiet har som enda riksdagsparti beslutat att driva på för att privatpersoner ska förbjudas att hantera också raketer och fyrverkerier. Enstaka riksdagsledamöter från andra partier har skrivit motioner i frågan, också vi, men inga andra har sina partier bakom sig.

Det är uppenbart att de begränsningar som finns inte är tillräckliga för att undvika skada på vare sig djur, människor eller egendom. Miljöpartiet vill därför att raketer och fyrverkerier endast ska tillåtas vid offentliga arrangemang. Då kan arrangören informera om tid och plats för uppvisningen, och djurägare och andra anpassa sig därefter.

Dagens vilda västern med fyrverkerier leder till onödigt lidande och ibland även död. Låt oss fira in 2022 utan det.


Elisabeth Falkhaven
Riksdagsledamot och djurpolitisk talesperson (MP)

Nicklas Adamsson
Gruppledare (MP) Katrineholm