Folkomrösta mer i Sverige!

Vart fjärde år överlämnar vi vår medborgarmakt till makthavarna i partierna.

Vart fjärde år överlämnar vi vår medborgarmakt till makthavarna i partierna.

Foto: Ali Lorestani/TT

Debatt2024-08-21 14:04
Det här är en debattartikel. Åsikterna i texten är skribentens egna.

Direktdemokrati innebär att de politiska besluten fattas av folket. 

Det kan fungera i mindre sammanhang, där alla medborgare sätter sig in varje fråga, är samtidigt närvarande för överläggningar och tar ansvar för sina ställningstaganden som identifierbara individer. Svårare är det i en större samhällsgemenskap med mer omfattande verksamhet, även om en del tidigare oöverstigliga hinder kan hanteras med nutida informationsteknologi.

Inslag av direktdemokrati finns i många länder, varav Schweiz är det mest framträdande med sina frekventa folkomröstningar. Sverige är snarast motsatsen med sällsynta sådana.

När det är omöjligt för varje medborgare att ha fullständig information om alla beslutsärenden, när inte alla medborgare ryms för möte på samma torg och när de röstande i skydd av sin anonymitet lockas att välja mindre ansvarsfulla alternativ som att sänka skatten till noll, då påkallas inslag av representativ demokrati, där medborgarna låter sig företrädas av ombud som de väljer och utkräver ansvar av. Det innebär dock inte att medborgarnas behöver ge upp all delaktighet i den politiska processen och i besluten om vad som ska gälla i landet eller kommunen.

I Sverige släpps medborgarna ogärna in i det politiska systemet annat än för att vart fjärde år överlämna sin medborgarmakt till makthavarna i partierna. Det sker genom att väljaren lägger sin röst på en partidesignad paketlösning bestående av personer, ståndpunkter i otaliga sakfrågor och ett stort mått av ovisshet om hur väljarmandatet kommer att användas.

Det finns en stor outnyttjad möjlighet att låta folkets vilja komma till uttryck utöver de glesa och trubbiga valen till riksdag och fullmäktige. Nationella folkomröstningar har hållits endast sex gånger i Sverige.

Representativ demokrati innebär att de valda ombuden får ett uppdrag att företräda medborgarna i politiska församlingar. Det skulle stärka demokratin om medborgarna fick konkretisera sina instruktioner till ombuden genom att besluta om politikens huvudlinjer i folkomröstningar. För att öka medborgarnas delaktighet och ansvarstagande i folkstyret bör sådana göras obligatoriska i grundläggande och principiellt betydelsefulla frågor. Det bör också vara möjligt att påkalla en folkomröstning genom medborgarinitiativ som stöds av ett visst antal medborgare.

Låt oss ta upp kampen för att bli minst lika demokratiska som Schweiz, Österrike, Danmark, Finland, Irland och USA när det gäller medborgarnas möjligheter till delaktighet i politiken!

Per Andersson