Fler ska arbeta och försörjningsstödet ska minska 

Försörjningsstödet ska vara en tillfällig lösning för människor som hamnat i nöd, skriver den politiska majoriteten i Katrineholm.

Försörjningsstödet ska vara en tillfällig lösning för människor som hamnat i nöd, skriver den politiska majoriteten i Katrineholm.

Foto: Tomas Nilsson

Debatt2020-12-30 05:11
Det här är en debattartikel. Åsikterna i texten är skribentens egna.

Vi vet att svenska språket är en nyckel för att bli en del av samhällsgemenskapen och att utbildningsnivån är avgörande för att komma vidare till arbete. 

Med anledning av detta måste individen ta ett eget stort ansvar för att göra sig anställningsbar. Det går inte att vara passiv och gå på försörjningsstöd år efter år. Individen måste genomgå SFI, svenska för invandrare, träna språket hemma, titta på svensk tv med mera för att förstå samhället och ta del av aktiviteter för att främja sin egen språkutveckling och integrering. 

Vi socialdemokrater och moderater i Katrineholm satsar därför fem miljoner kronor extra under det kommande året, till att stödja och utveckla medborgare som i dag går på försörjningsstöd. Vi kommer också att stävja fusk och välfärdsbedrägerier. Fusket finns på många håll i landet och torde även finnas i Katrineholm.

Försörjningsstödet ska vara en tillfällig lösning för människor som hamnat i nöd och ska inte vara ett permanent sätt att försörja sig. Alla som kan ska arbeta eller studera för att bli oberoende och kunna levat ett gott liv. Ett nära samarbete finns givetvis även med Arbetsförmedlingen kring dessa frågor.

Vi ska i Katrineholms kommun under 2021: 

– Minska försörjningsstödet och öka övergången till egen försörjning. 

– Ge försörjningsstödstagare möjlighet att växa genom obligatoriska kompetensutvecklande insatser och samtidigt frigöra ekonomiska resurser, vilket skapar handlingskraft inför framtidens utmaningar inom andra delar av kommunen. I dag åtgår för stor del av kommunens budget till försörjningsstöd. 

Pengarna behöver i stället läggas på barn och ungdom samt på äldreomsorg och övrig vård och omsorg.

Gunilla Magnusson (S)
Ordförande i Viadidaktnämnden 

Torbjörn Jonsson (M)
Ledamot i Viadidaktnämnden 

Marie-Louise Karlsson (S)
Ordförande i Socialnämnden

Birgitta Carlheim-Gyllensköld (M) 
Förste vice ordförande i Socialnämnden
Katrineholm