Fel av regeringen att skära i biståndet

Debatt 19 maj 2022 21:09
Det här är en debattartikel. Åsikterna i texten är skribentens egna.

Regeringen har aviserat att 10,3 miljarder ska tas från det svenska biståndet för att täcka kommunernas kostnader för att ta emot flyktingar i ljuset av kriget i Ukraina. 

Självklart ska Sverige hjälpa ukrainska flyktingar, men att ta pengarna från stödet till fattiga människor i bland annat Afghanistan, som också har drabbats av decennier av krig, är helt fel.Nedskärningarna motsvarar 18 procent av biståndsbudgeten. Det kommer att drabba miljontals människor som får livsavgörande stöd från Sveriges biståndsorganisationer, inklusive Svenska Afghanistankommittén (SAK) som driver sjukvård och utbildning på den afghanska landsbygden. För SAK:s del skulle en så stor nedskärning motsvara nästan hälften av organisationens utbildningsprogram som idag ger över 100 000 barn tillgång till utbildning, varav 60 000 flickor, och som sysselsätter mer än 3 000 lärare.

Det är bara ett exempel av många. Nedskärningarna kommer att få förödande effekter för arbetet mot fattigdom och förtryck, för fred, demokrati, kvinnors rättigheter och för klimatet.

 

Fler barn kommer att gå miste om utbildning, fler kommer att knuffas ner i extrem fattigdom, fler kommer att berövas både rättigheter och livschanser. Det är ett perfekt recept för nya humanitära kriser och flyktingströmmar. Sverige bör göra allt som krävs för att flyktingarna från Ukraina ska få ett bra mottagande. Men varför ska fattiga människor i andra konfliktdrabbade länder som Afghanistan, Syrien och Etiopien betala notan?

Ukrainas kris är tyvärr en av många i världen. Fattigdom och hunger ökar för första gången på decennier. Bara i Afghanistan bedömer FN att 97 procent av befolkningen på nära 40 miljoner riskerar att leva under fattigdomsgränsen inom några månader. Att använda biståndet till flyktingmottagande i Sverige är kortsiktig opportunism.Charlotte Kvarnhem
Medlem i Svenska Afghanistankommittén 


 
 
 
 
 
 

Ämnen du kan följa
Läs mer!

Nora Karlsson: Ta bort förbud i Katrineholm och Eskilstuna

Ta bort förbud i Katrineholm och Eskilstuna

Insändare: Leder hållbarhetsstrategin oss fel

Leder hållbarhetsstrategin oss fel

Insändare: Människan har fötter –inte rötter

Människan har fötter –inte rötter