EU måste göra mer för att stoppa människohandeln

Debatt 2 mars 2021 05:00
Det här är en debattartikel. Åsikterna i texten är skribentens egna.

Bara i Europa finns det uppskattningsvis 140 000 kvinnor och flickor som varje dag faller offer för trafficking och sexuellt utnyttjande. Bakom dessa siffror finns otaligt många tragiska människoöden. 

Vi vet att många av de kvinnor som säljer sex i själva verket är offer för trafficking, där den vanligaste typen är just sexuellt utnyttjande. Det är i nio av tio fall kvinnor som utnyttjas sexuellt. 25 procent av alla traffickingoffer är barn – där flickor utgör 80 procent av dessa. Sju av tio hallickar är män.

 

Trafficking är ett stort problem i EU, och inte minst i Sverige där så många som en av tio män uppger att han någon gång har köpt sex – alltså var tionde man du känner. Enligt vissa undersökningar är en stor del av trafficking-offren i Sverige flickor i åldrarna 16-17 år. De rekryteras i stor utsträckning via sociala medier. 

EU måste därför sätta press på de stora plattformarna att upptäcka den här sortens trafik. Samtidigt som polisens och rättsväsendets teknologiska kompetens för att identifiera offer på de digitala plattformarna måste utvecklas i medlemsländerna.

I Sverige är det brottsligt att utnyttja en annan människa sexuellt. EU fastställde trafficking som begrepp i hela Europa och harmoniserade genom anti-traffickingdirektivet 2011 dels hur trafficking definierades mellan länderna, dels fick länderna bättre verktyg för att förhindra trafficking och straffa kriminella som bedriver människohandel.

 

Centerpartiet vill se följande förslag för att stoppa människohandeln.

1. EU-kommissionen måste presentera en ny heltäckande strategi mot människohandel, något som har saknats sedan den förra strategin löpte ut 2016.

2. Förbättra statistiken om människohandel. Idag finns stora mörkertal, därför måste EU öka statistiken över hur många som är traffickingoffer, var de kommer ifrån, kön och ålder för att kunna göra rätt insatser.

3. Öka det polisiära samarbetet mellan EU-länder för att nå både offer och de kriminella nätverken. Vi behöver också ta fram fler verktyg för att erbjuda barn och unga som har dragits in i trafficking en väg ut.

4. Vi måste fortsätta sätta press på sociala mediejättarna att utveckla sina tekniker för att identifiera, flagga och förhindra trafficking – och barnpornografibrott.

 

Människors utsatthet har ökat under Coronapandemin och EU måste göra mer för att stoppa trafficking. Gränsöverskridande problem löses bäst genom gränsöverskridande samarbete. Människohandeln kan utrotas om Europa arbetar tillsammans.

 

Abir Al-Sahlani (C)
Europaparlamentariker

Inger Fredriksson (C)
Centerkvinnorna Stora Malm

Ämnen du kan följa