Energipolitik ska verka för klimat och tillväxt

Vi måste kunna använda energin med gott samvete, skriver Stefan Krstic Förbundsordförande Liberalerna Sörmland och Arman Teimouri energipolitisk talesperson Liberalerna.

Vi måste kunna använda energin med gott samvete, skriver Stefan Krstic Förbundsordförande Liberalerna Sörmland och Arman Teimouri energipolitisk talesperson Liberalerna.

Foto: Mikael Andersson

Debatt2020-07-31 05:00
Det här är en debattartikel. Åsikterna i texten är skribentens egna.

Sverige ska vara ett land där företag växer och har goda förutsättningar, men också ska vi sluta använda fossila bränslen. Liberalerna är det enda partiet i Sverige som driver en kraftfull klimatpolitik samtidigt som vi bejakar tillväxt. Nyckeln till att kunna kombinera de två är riklig tillgång på hållbar energi.

Lösningen på klimatfrågan kan beskrivas i två steg; ordna ren el och elektrifiera allt som går.  

Det är inte för skojs skull som vi liberaler försvarar kärnkraften. Den är förklaringen till att vi – som ett av få länder – har en elproduktion utan fossila bränslen.

Vi är också en god bit på väg med elektrifieringen, men här återstår en del, framförallt inom transportsektorn och industrin. Där behövs det även i framtiden bränslen. Kärnan i Liberalernas klimatpolitik är att utfasningen av de fossila bränslena inte ska innebära någon uppoffring av bekvämligheter vi har vant oss vid.  

Människors liv ska inte begränsas av att det saknas tillgång på energi eller av att energin blir för dyr. De fossila bränslena ska bort och det ska gå fort. Men vattnet i duschen ska fortfarande alltid vara varmt, kaffebryggaren ska fungera varje morgon, vi ska ha råd att resa och industrin ska se den hållbara pålitliga energin i Sverige som en konkurrensfördel. 

Södermanland har höga utsläpp av klimatgaser. Per invånare är de nästan dubbelt så stora som genomsnittet för riket. Framförallt är det SSAB i Oxelösund som drar upp utsläppen. Men även utsläppen från transporter är relativt höga jämfört med andra län.

Det som i grunden skiljer Liberalerna från övriga är synen på energin. Vi kompromissar inte med klimatmålen men vi ser energi och energianvändning som något gott. Energi ska vara billig och den ska finnas tillgänglig när människor behöver den. En riklig pålitlig tillgång på hållbar energi ger förutsättningar för goda liv och för livskraftiga företag.  

Energi är en möjliggörare. Vi ska kunna lita på att energisystemet fungerar och att vi kan använda energi med gott samvete. Det är kärnan i Liberalernas energipolitik.

Arman Teimouri
Energipolitisk talesperson Liberalerna

Stefan Krstic
Förbundsordförande Liberalerna Sörmland