En stabil vård nära i Katrineholm

En vårdcentral på Norr skulle minska väntetider och få ned trycket på de andra vårdcentralerna.

En vårdcentral på Norr skulle minska väntetider och få ned trycket på de andra vårdcentralerna.

Foto: Claudio Bresciani/TT

Debatt2022-08-26 21:21
Det här är en debattartikel. Åsikterna i texten är skribentens egna.

Vi ser hur neddragningar och privatiseringar resulterat i en försämrad vård med långa köer till Barn och Ungdomspsykiatrin (BUP) är ett tydligt resultat. Det har blivit längre till vården då mycket centraliserats och försvunnit från mindre orter. Vården måste drivas värdigt och det gör den om den fördelas efter behov. 

Katrineholm är en kommun som växer. Här finns nya skolor, nya bostäder och en växande befolkning. Katrineholms kommun har som mål att växa till 40 000 till år 2030. Många av de personerna kommer att bosätta sig på Norr. 

Tidigare så fanns det en vårdcentral på Norr i Katrineholm som tyvärr lades ned. Vi ser behovet som finns och då hela landet ställer om för att ha nära vård ser vi att behovet av en vårdcentral på Norr är aktuellt. En vårdcentral på Norr skulle minska väntetider och få ned trycket på de andra vårdcentralerna. Det skulle minska väntetiderna för alla katrineholmare och göra samtliga vårdcentraler i Katrineholms kommun mer tillgängliga. 

I en växande stad växer fler barn upp. De behöver en stabil vård och ett gott omhändertagande i sin närmiljö både då de mår fysiskt och psykiskt dåligt. Vi vill komplettera vårdcentralen med en familjecentral men då behövs en vårdcentral som grund. 

Den som behöver stöd eller utreda sitt mående ska få det i rimlig tid i Sörmland både vad gäller väntetid men även hur långt bort vården är. Barns vård är det ofta svårare att vänta med då de ständigt utvecklas. BUP behövs nära. Barn i Katrineholm, Vingåker och Flen ska inte behöva resa till Nyköping för att träffa BUP. Vården måste bli mindre krånglig. Öppna så att barn och unga kan möta BUP i Katrineholm.

Region Sörmland behöver en plan för att möta de framtida behoven. En ny vårdcentral med därtill hörande familjecentral i Katrineholm samt att låta barnen möta BUP i sitt närområde anser vi ska vara en del av den planeringen. 

Lotta Back (V)
Gruppledare och kandidat regionfullmäktige

Tony Rosendahl (V)
Gruppledare och kandidat Katrineholm kommunfullmäktige