En skola med lärandet i centrum

Den liberala läroplanen för grundskolan som har gällt sedan 2011 och som har påverkat resultaten i svensk skola på ett allvarligt sätt är nu sedan 1 juli utbytt till en ny läroplan för grundskolan. Det skriver dagens debattör.

Den liberala läroplanen för grundskolan som har gällt sedan 2011 och som har påverkat resultaten i svensk skola på ett allvarligt sätt är nu sedan 1 juli utbytt till en ny läroplan för grundskolan. Det skriver dagens debattör.

Foto: Alice Staaf

Debatt2022-09-01 20:16
Det här är en debattartikel. Åsikterna i texten är skribentens egna.

Under mandatperioden som har gått har vi planerat för och byggt två nya grundskolor, byggt till en tredje samt byggt fyra nya idrottshallar. Nu har vi förbättrat de fysiska förutsättningarna för att ha en bra skolgång i Katrineholm för en stor del av våra grundskoleelever. 

Nu är det dags att gå vidare med renovering av fler skolor under mandatperioden men även genom att arbeta med skolans inre arbete och förutsättningar för lärandet. Det gör att vi aktivt måste arbeta med övergångarna mellan olika stadier från förskola till gymnasiet. Där detta måste ske sömlöst och leda till att elevernas kunskaper växer och inte minskar. Vi ser att många elever halkar efter i matematiken vilket vi inte kan acceptera därför måste det vara ett prioriterat område under mandatperioden.

När det gäller det trygghetsskapande arbetet i skolan så måste vi starta från grunden med att ge föräldrautbildning till dem som behöver det för att stärka dem i sin föräldrar roll. Men även att arbeta med eleverna när det gäller normer och värderingar så att de blir trygga vuxna när det lämnar skolans verksamheter.

Den liberala läroplanen för grundskolan som har gällt sedan 2011 och som har påverkat resultaten i svensk skola på ett allvarligt sätt är nu sedan 1 juli utbytt till en ny läroplan för grundskolan. Vi får nu en skola där lärarna utifrån sin profession får större möjligheter att bedöma elevernas kunskaper vid betygssättning än att fylla i en matris där allt måste vara ifyllt för att nå ett betyg. Det gör att vi nu ökar lärarnas möjligheter att få använda sin kompetens när det gäller att bedöma elevernas kunskaper.

För oss socialdemokrater är det viktigt att våra elever får en utbildning som bygger på kunskap och evidens och där den enda vinsten är elevernas kunskaper.

Rösta på Socialdemokraterna för ett tryggare, starkare och friskare Katrineholm den 11 september

Ulrica Truedsson (S)
Ordförande Bildningsnämnden Katrineholm