En rättvis väg ur krisen

Med Vänsterpartiets förslag skulle en familj med bolån på 2 miljoner kronor spara cirka 10 000 kronor brutto per år. Det skriver Lotta Johnsson Fornarve (V), Riksdagsledamot Sörmland.
Med Vänsterpartiets förslag skulle en familj med bolån på 2 miljoner kronor spara cirka 10 000 kronor brutto per år. Det skriver Lotta Johnsson Fornarve (V), Riksdagsledamot Sörmland.

Debatt 3 juli 2023 06:18
Det här är en debattartikel. Åsikterna i texten är skribentens egna.

Vi är nu mitt i sommaren med sommarlov och semester, men många barnfamiljer har inte råd att åka på semester utan får vända på varenda krona.

Under vintern och våren har vi sett hur matpriserna skjutit i höjden samtidigt som elpriserna varit skyhöga. Nu skenar inte längre matpriserna, men är fortfarande mycket höga. Elpriserna befinner sig på en mer rimlig nivå, men det kommer en ny vinter när priset på el återigen riskerar att skjuta i höjden. 

 

Hushållen pressas från flera håll. Svensk ekonomi befinner sig i kris. Men SD och regeringen gör mycket lite för att underlätta för vanligt folk. Samtidigt som man genomfört stora skattesänkningar för höginkomsttagare med 1 000 kronor i månaden för de som tjänar runt 50 000 kronor och uppåt. De som tjänar mest får mest och vanligt folk får ingenting. Näringslivets vinster skjuter i höjden och driver i och med det på inflationen. Och det är inflationen som pressar upp räntorna som leder till att boendekostnaderna skjuter i höjden.

Vänsterpartiet har förslagen som skulle sänka matpriserna, elpriserna och få ner vanligt folks boendekostnader. Vi vill pressa fram en skarp överenskommelse med matjättarna om att hålla nere matpriserna. Om det inte blir en överenskommelse måste staten vara beredd att lagstifta. 

 

Låt priset på exporterad el sättas separat från priset på elen som används i Sverige! Vi kan fortsätta exportera överskottet som idag. Det skulle hålla nere priset på svensk el, eftersom vi idag producerar ett överskott av billig el i landet. Normala elpriser är viktigt för hushållen, klimatomställningen och sysselsättningen. Använd SBAB (Statens Bostadsfinansieringsaktiebolag) för att pressa de andra bankerna till lägre räntor på bolånen. Ändra SBAB:s uppdrag till att pressa bolåneräntorna. Så arbetade SBAB fram till 2011. Det går att ändra tillbaka med enkelt beslut. 

Med vårt förslag skulle en familj med bolån på 2 miljoner kronor spara cirka 10 000 kronor brutto per år. Politiken har kraften att förbättra människors liv. Vi kan inte stå passiva genom den här krisen. 

 

Lotta Johnsson Fornarve (V)
Riksdagsledamot Sörmland


 
 
 
 
 
 
Ämnen du kan följa