En modern vård ger vårdpersonal mer tid

Centerpartiet vill ge vård för pengarna. Men det kräver också att rätt kompetens är på rätt plats i rätt tid.

Centerpartiet vill ge vård för pengarna. Men det kräver också att rätt kompetens är på rätt plats i rätt tid.

Foto: Erik G Svensson/TT

Debatt2022-08-05 21:21
Det här är en debattartikel. Åsikterna i texten är skribentens egna.

Vården genomgår just nu en av de största förändringarna i modern tid där samhället surfar på en våg av digitalisering, även hälso- och sjukvården har fått möta denna våg genom nätläkarnas intåg. Centerpartiet vill att även regionen ska kunna vara en del av den digitala vågen och skapa förutsättningar för att kunna utvecklas i takt med samhällets utveckling.

Samtidigt brottas vårdpersonal idag med svårhanterliga och tidskrävande it-system som sällan kommunicerar med varandra.

För att ställa om till en mer digitaliserad vård och möta invånarnas behov kommer vi behöva såväl verksamhetsutvecklare, medicinska sekreterare, medicintekniska ingenjörer, projektledare och enterprise arkitekter, bland andra. Vi behöver deras roller, kunskap och kompetenser i ett led för att utveckla vården. Vem ska annars se till att vi får vårdsystem som pratar med varandra? 

Vi vill ge vård för pengarna. Men det kräver också att rätt kompetens är på rätt plats i rätt tid. Vi tror inte att lösningen är att minska på administrationen utan satsa på en organisation som kan möta den digitala omställning som regionen nu genomgår. Just nu är rätt tid att satsa så att vi har kompetens som kan avlasta vårdpersonalen.

Du som invånare ska kunna välja hur du vill bo och leva utan att tillgängligheten av din vård begränsas. Med smartare och mer moderna verktyg i vården gör vi dig som invånare mer delaktig i din hälso- och sjukvård.

Centerpartiet vill skapa förutsättningar för att ha rätt person, på rätt plats och i rätt tid i vår region. Först då kommer regionen kunna följa med den digitala omställning som pågår och vårdpersonalen gör det dem är bäst på. Att ge dig som invånare vård, när du behöver det.

Katarina Forsberg (C)
Regionkandidat Region Sörmland