Dörrarna till vuxenutbildning är redan öppna

Möjligheten för vuxna att utbilda sig på hemmaplan finns redan i Vingåker, skriver bland annat Gunilla Magnusson, ordförande i Viadidaktnämnden.

Möjligheten för vuxna att utbilda sig på hemmaplan finns redan i Vingåker, skriver bland annat Gunilla Magnusson, ordförande i Viadidaktnämnden.

Foto: Henrik Wising och arkiv

Debatt2022-07-31 19:54
Det här är en debattartikel. Åsikterna i texten är skribentens egna.

Centerpartiet i Vingåker menar i en debattartikel daterad 2022-07-19 ("Ge fler möjlighet att bo och leva i Vingåkersbygden") att man vill arbeta för att ta tillbaka möjligheten för vuxna att utveckla sig och utbilda sig på hemmaplan.

Det här känns som att slå in öppna dörrar.

Denna möjlighet finns redan via Katrineholms och Vingåkers gemensamma organisation Viadidakt, vilka arbetar med vuxenutbildning och arbetsmarknad. 

Viadidakt erbjuder gärna fler utbildningar placerade i Vingåker, om det är tillräckligt många elever som ansöker för att det ska kunna genomföras en bra pedagogisk utbildning.

De utvecklingsinsatser inom vuxenutbildningen som erbjuds i dag är:

  • SFI 4 grupper, samläsning kursvis A, B, C, D
  • Lärvux en dag i veckan
  • Äldreomsorgslyftet ½ dag per vecka
  • Vår samarbetspartner Kunskaps Companiet förlägger dessutom teoridelen på lärlingsutbildningen inriktning bygg en dag i veckan.

Alla stödfunktioner såsom speciallärare, studie- och yrkesvägledning, kurator och IT-stöd finns på plats minst en dag per vecka. Elevservice erbjuds måndag till torsdag.

På arbetsmarknadssidan har vi bland annat arbetande arbetslag, coachning, Fritidsbanken, Bytestorget och Ungdomstorget.

Näringslivet har brist på personal med rätt kompetens, samtidigt som vi har en hög arbetslöshet. Viadidakt tillsammans med andra aktörer såsom Region Sörmland är viktiga samverkanspartner för att vi ska klara kompetensförsörjningen för en hållbar tillväxt i regionen.