Det är viktigare att kakan växer

Debatt 13 juni 2022 21:21
Det här är en debattartikel. Åsikterna i texten är skribentens egna.

Är det bättre att dela på en krympande kaka eller ska man i stället få den att växa? De flesta skulle nog svara att kakan bör blir större. Det är i det perspektivet som frågor om skatter och företagens villkor måste ses. Ska välståndet öka måste det vara attraktivt att starta och driva företag i Sverige.

 

Frågar man våra politiker så ställer nog de flesta upp på detta. Man talar gärna om hur viktiga företagen är. Tyvärr blir det ofta bara läpparnas bekännelse. När det kommer till faktiska åtgärder lyser besluten med sin frånvaro eller så går de i fel riktning.

Ett exempel på detta är den så kallade entreprenörskatten, 3:12-reglerna. De entreprenörsledda företagen omfattas av särskilda skatteregler. Skattesatsen på utdelningar och kapitalvinster inom systemets begränsningar ligger idag på 20 procent och därutöver upp till 50 procent. 

En studie som Svenskt Näringsliv låtit genomföra visar att den svenska kapitalinkomstbeskattningen ligger på en hög nivå internationellt sett. Det gäller särskilt när ägare är aktiva eller varit verksamma i bolagen.

 

Så låter det inte alltid i den allmänna debatten, men det är ett faktum. Ibland hörs till och med röster om att entreprenörskatten ska höjas. Bara att diskussionen finns minskar investeringsviljan och är ett hinder för tillväxten av livskraftiga företag i Sverige. Alla sådana tankar måste avvisas och i stället måste regelverket förbättras. 

Nu har regeringen beslutat om en utredning med syftet att förenkla 3:12-regelverket. I samband med detta bedyrade finansminister Mikael Damberg (S) att syftet inte är att höja skatten. Vad som blir resultatet återstår att se och utredningen ska vara klar i november 2023. Med tanke på att Sveriges kapitalinkomstbeskattning redan är högre än omvärldens borde utredningen fått i direktiv att skatten inte får höjas utan borde sänkas.

Det måste gå snabbare att förbättra företagens villkor och inriktningen måste vara tydlig: Uppmuntra investeringar, entreprenörskap och tillväxt i Sverige. Kakan måste växa.

 

Anna Grånäs Jakobsson
Företagare


 
 
 
 
 
 

Ämnen du kan följa
Läs mer!
Företagande

LISTA: Här är månadens konkurser i Katrineholm

LISTA: Här är månadens konkurser i Katrineholm
Nyetableringar

Här är de nya företagen i Katrineholm - konsultföretag ett av dem

Här är de nya företagen i Katrineholm - konsultföretag ett av dem
Nyetableringar

Nytt konsultföretag startar i Flen

Nytt konsultföretag startar i Flen

Debatt: Ersätt hopplöshet med framtidstro

Ersätt hopplöshet med framtidstro
Nyetableringar

Nystartad fastighetsförvaltare i Katrineholm

Nystartad fastighetsförvaltare i Katrineholm
Visa fler