Det är tillsammans vi gör Katrineholm

Debatt 20 februari 2022 19:59
Det här är en debattartikel. Åsikterna i texten är skribentens egna.

Pandemin har hållit oss i ett hårt grepp, det har varit mörkt, ljusnat lite och så blivit mörkt igen. Genom vaccineringen, och människors respekt för att tvätta händer och hålla avstånd, har det blivit möjligt att förpassa Covid till högen av saker som vi kan leva med.

 

Nu är det hög tid att gå vidare och ställa i ordning Katrineholm igen. Vi har precis startat ett "hälsoår". Det kan vara lite vågat i dessa tider, men absolut den nystart som samhället behöver. 

Vi behöver ta oss an hälsosamma vanor. Att ta trapporna och inte hissen, att ta promenaden till affären och kanske styrketräna lite med varukassarna på hemvägen. Det handlar om att bryta mönster och skaffa sig nya, goda vanor. Inga svåra saker, utan bara små förflyttningar som är möjliga att göra utan ansträngning och som håller över tid.

 

Vi behöver också odla vår psykiska hälsa. Isoleringen under pandemin har inte varit nyttig. Vi är i grunden sociala varelser och vi är beroende av andra och varandra för att må bra. Här kan föreningslivet göra en insats och ordna olika aktiviteter. Nu går det ju inte att bara ställa krav på att evenemang ska ordnas, lika viktigt är att vi som bor i hela Katrineholm går på det som ordnas.

Det finns goda möjligheter för den som vill att göra gott för andra genom att engagera sig som volontär eller föreningsledare. Röda Korset med flera organisationer har plats för fler frivilliga och föreningar i allmänhet ropar efter ledare och styrelseledamöter. Plats finns i gemenskapen, om vi tar klivet utanför den bekväma hemmazonen och ger oss ut i samhället där vi är efterfrågade. Alla kan göra en insats. Det finns en gemenskap, där alla behövs. 

 

För det är vi som gör Katrineholm. Det är vi – tillsammans i hela Katrineholm – som avgör vad som kan leva och överleva i tider efter Corona. Då måste vi som har möjlighet gå på det som ordnas och stötta de aktiviteter som sker. Det kan handla om teater, bio, bandy, revy, matcher av olika slag eller andra arrangemang. 

Det som vi vill att Katrineholm ska vara behöver vi visa med aktiva handlingar. Det handlar om att handla hemma, gå på café och restaurang så mycket som den egna ekonomin tål. Det leder till att de lokala företagen kan få ny kraft att växa.

 

Kommunen har gjort en del för att stötta upp näringslivet och handeln. Checkarna som skickades ut som julgåva har varit mycket uppskattade. Det har jag hört personligen vid mina företagsbesök. Nu är det upp till oss alla. Vi gör Katrineholm. 

 

Inger Fredriksson
Oppositionsråd (C)


 
 
 
 
 
 
Ämnen du kan följa