Det är invandring som håller i gång Sverige

Ulf Kristersson (M) har fel om invandringen.

Ulf Kristersson (M) har fel om invandringen.

Foto: Henrik Montgomery/TT

Debatt2021-07-16 21:07
Det här är en debattartikel. Åsikterna i texten är skribentens egna.

I en radiointervju sa moderatledaren och statsministerkandidaten Ulf Kristersson, att invandringen i Sverige har blivit en belastning. Utifrån Kristerssons resonemang syns det tydligt att han inte har tillräckligt med fakta beträffande hur viktigt och livsnödvändig invandring är för Sverige och dess välfärd.  

Enligt Tidskriften Sjukhusläkarens åttonde upplaga har omkring en fjärdedel av Sveriges läkarkår invandrarbakgrund och vissa specialiteter är andelen med utländskt bakgrund ännu högre. Många av våra tandläkare, specialistläkare, biomedicinsk analytiker, undersköterska och sjuksköterska har också utländska bakgrund. 

Hur skulle Ulf Kristersson hålla igång Sverige utan denna enorma hårt arbetande personalstyrka som är födda utomlands eller som är barn till utländskafödda föräldrar? Ulf Kristersson borde informeras ordentligt och grundligt om att den svenska sjukvården är beroende av invandrare. 

Det är inte bara i läkar-och medicin branschen som invandrare håller igång och gör otroligt värdefulla insatser.  Exempelvis inom städbranschen utgör utlandsfödda 62 procent av alla anställda. Medan inom buss- och spårvägsanställda är cirka 51 procent av alla invandrarbakgrund. Detta enligt boken "Utan invandring stannar Sverige” (2016) skriven av Jesper Strömbäck, professor i journalistik vid Göteborgs universitet.  

Ett annat viktigt område som invandrare gör heroiska insatser är utbildningsbranschen där många lärare, lektorer och professorer har utländska bakgrund. Som lärare vet jag att vi idag står inför en stor och växande lärarbrist i Sverige, och vi kommer inte att klara oss med hållbart utbildningskvalité utan flera behöriga lärare. En av flera metoder att komma tillrätta med lärarbristen är få in lärare med utländska lärarexamen in i den svenska skolan. 

Vakna upp ur drömmen av populistisk retorik, Ulf Kristersson! Det är invandring som håller i gång Sverige. Faktum är att utan invandring stannar Sverige. Om den negativa inställning gentemot invandring som du, Ulf Kristersson, och Sverigedemokraternas partiledare Jimmie Åkesson förespråkar, omsattes i faktisk politik skulle detta få katastrofala effekter som drabbar Sveriges ekonomi och välfärd långt in i framtiden. 

Framtidens utmaningar kräver fler arbetsföra medborgare. Det handlar om människor som kommer att vara våra arbetskamrater, vänner och familjer. Den politik som moderaterna och den tilltänkta samarbetspartnern SD vill bedriva kommer att dra isär vårt samhälle. Men som tur säger svenska folket Nej till all politik och ställningstagande som ställer grupper i samhället mot varandra.  

Håll dig uppdaterad Ulf Kristersson! Invandring är en stor tillgång för Sverige och inte en belastning som du påstår.  

Abdirisak Hussein
Lärare och civilekonom, Eskilstuna