Integrations- och migrationsminister Anders Ygeman (S), skriver, tillsammans med de socialdemokratiska riksdagsledamöterna Caroline Helmersson Olsson och Sofia Amloh, att de ska ta tillbaka kontrollen över arbetskraftsinvandringen (KK 2/2). Sanningen är att det är Moderaterna som tvingat Socialdemokraterna att agera.
Att regeringen vill skärpa kraven för arbetskraftsinvandring är i sak bra. Men det sker först sedan Moderaterna, tillsammans med Vänsterpartiet, Sverigedemokraterna och Kristdemokraterna samlat en majoritet i riksdagen för att tvinga Socialdemokraterna till det. I själva verket hade Socialdemokraterna inom ramen för Januariavtalet skrivit under på att värna dagens regelverk (punkt 21). Det är svårt att förfalska historien när den finns på pränt.
Precis som skribenterna framhåller så var Moderaterna med och införde nu gällande regelverk. Sedan dess har arbetsmarknaden förändrats medan invandringen varit mycket hög och kriminaliteten har hittat nya vägar. För ett år sedan gick Moderaterna därför fram med skarpa förslag i riksdagen för att skärpa regelverket. Vad gjorde Socialdemokraterna? De röstade nej. I december förra året bjöd Moderaterna i en debattartikel in Socialdemokraterna till samtal om arbetskraftsinvandringen. Ygeman avfärdade inbjudan omedelbart.
Skribenterna säger sig också vilja ändra reglerna för att behålla högkvalificerad arbetskraft. Det är en fråga där regeringen mer än lovligt dragit fötterna efter sig. Att förändringarna kommer till stånd är inte tack vare regeringen, det är trots regeringen. Det var den samlade oppositionen som såg till att kräva stopp för kompetensutvisningarna.
Sedan 2014 har Socialdemokraterna haft regeringsmakten. De första fyra åren togs inga initiativ för att ändra regelverket. I januariöverenskommelsen ingick Socialdemokraterna ett avtal om att ”dagens regler för arbetskraftsinvandring ska värnas”.
Mönstret känns igen, det är alltid någon annans fel i Socialdemokraternas och regeringens värld. Man säger återkommande i alla frågor att man ska vända på alla stenar. Vi väntar med spänning på att Ygeman ska vända på stenarna under vilka ”eget ansvar” och ”självrannsakan” hittas.
Maria Malmer Stenergard (M)
Migrations- och socialförsäkringspolitisk talesperson
Ann-Sofie Lifvenhage (M)
Riksdagsledamot Södermanlands län