Det är dags att garantera rätten till ett tryggt boende

Vi i Hyresgästföreningen mobiliseraT hela vår folkrörelse för att stoppa planerna på att införa marknadshyror i nyproduktionen.

Vi i Hyresgästföreningen mobiliseraT hela vår folkrörelse för att stoppa planerna på att införa marknadshyror i nyproduktionen.

Foto: Helena Landstedt/TT

Debatt2022-03-29 19:45
Det här är en debattartikel. Åsikterna i texten är skribentens egna.

Uttalande antaget vid Hyresgästföreningen Katrineholm/Vingåkers årsmöte 2022-03-17

Bostadsbrist, trångboddhet och renovräkningar. Nyproduktionshyror som ligger långt över vad många vanliga löntagare och pensionärer har råd med. Så ser verkligheten ut på många orter i dagens Sverige. Det har lett till en växande otrygghet för alla oss som är hyresgäster idag, men också för samhället som helhet när människor inte kan få ett eget, tryggt hem till en rimlig boendekostnad. 

Det här är en utveckling som pågått i flera decennier. Politiken har backat från sitt ansvar och överlåtit byggande, planering och förvaltning av våra bostäder till marknaden. Men nu måste den utvecklingen få ett stopp.


Den 11 september 2022 är det val i Sverige. Valrörelsen avgör inte bara vilka som kommer styra i riksdag, regioner och kommuner, utan också vilka politiska frågor och vallöften som kommer stå i centrum under den kommande mandatperioden. Vi hyresgäster i Katrineholm och Vingåker och i hela vårt land, kräver att politiken på riktigt börjar ta sitt ansvar för att garantera alla: medborgares rätt till en trygg bostad. Därför kommer vi i och efter valrörelsen rikta följande krav mot landets politiker: 

• Ja till hållbara renoveringar och stopp för renovräkning. Bostadsbolagen måste få möjligheter att fondera pengar till underhåll.

• Ja till fler bostäder med lägre hyra. Unga hindras från att flytta hemifrån, familjer från att bildas och äldre att hitta en anpassad bostad. Därför behöver det statliga investeringsstödet återinrättas och utvecklas till ett förmånligt bygglån för att ytterligare öka bostadsbyggandet.

• Ja till rättvisa skatter mellan ägt och hyrt. Som en följd av skatteorättvisan är en nybyggd hyresrätt upp till 2 500 kronor dyrare i månaden än motsvarande bostadsrätt. Därför behövs en skattereform som skapar rättvisa mellan ägt och hyrt boende.


Trygga samhällen kräver trygga människor, och trygga människor behöver trygga bostäder. 

Under den här mandatperioden har vi i Hyresgästföreningen mobiliserat hela vår folkrörelse för att stoppa planerna på att införa marknadshyror i nyproduktionen, och vi lyckades. Inför valet 2022 kommer vi återigen att mobilisera vår rörelse. Politiker: det är dags att garantera rätten till ett tryggt boende – för alla!


Marie Linder
Ordförande Hyresgästföreningen

Alf Andersson
Ordförande Hyresgästföreningen Katrineholm/Vingåker