Den breda mitt som Centern talar om finns inte

Kommer Centern att släppa fram en regering som är beroende av SD, frågar Tony Rosendahl (V) och menar att det inte går att lita på Annie Lööf och Centerpartiet.

Kommer Centern att släppa fram en regering som är beroende av SD, frågar Tony Rosendahl (V) och menar att det inte går att lita på Annie Lööf och Centerpartiet.

Foto: Stefan Jerrevång/ TT

Debatt2021-12-05 21:06
Det här är en debattartikel. Åsikterna i texten är skribentens egna.

I en artikel i Katrineholms-Kuriren (3/12) skriver tre representanter för Centerpartiet i ett svar till ett tidigare inlägg från Urban Lundin att det är viktigt att varken Sverigedemokraterna eller Vänsterpartiet ges inflytande över regeringsmakten. I ett inlägg den 23 oktober på Facebook bedyrar Annie Lööf att Centerpartiet aldrig kommer att ge SD inflytande över statsbudgeten, men genom sitt agerande i riksdagen så är det precis det Centerpartiet har gjort. 

Genom att välja att rösta på sin egen budget, som inte hade en chans att gå igenom, i stället för den budget som regeringen lagt fram och som Centerpartiet har haft stort inflytande över, så släpptes M-KD-SD.s ändringsbudget igenom. Det var således ett aktivt val som Centerpartiet gjorde. Vad blir nästa aktiva val? Att släppa fram en regering beroende av SD? Centerpartiet har visat genom sitt agerande i riksdagen att det inte går att lita på det partiet säger.

Centerpartiet och Vänsterpartiet samarbetar i 22 av Sveriges kommuner. I Katrineholm har vi inget officiellt samarbete men det har inte hindrat våra två partier att lägga gemensamma motioner, yrkande och reservationer i våra politiska församlingar kring frågor där vi tycker likadant. Därför går det inte att få ihop argumenten om att inte förhandla med eller ge Vänsterpartiet inflytande.

Centerpartiet vill också, precis som Vänsterpartiet, höja garantipensionerna men när det kommer ett skarpt förslag, ja då väljer man att i stället säga nej. Det ska löna sig att arbeta, säger Centerpartiets företrädare men sanningen är den att dagens pensionssystem inte ger människor som har arbetat i låglöneyrken, tvingats till ofrivillig deltid eller av andra orsaker haft låga inkomster, en anständig pension att leva på. Pensionsgruppen har misslyckats!

Någon gång måste Centerpartiet ta ställning till på vilken sida de vill stå på i svensk politik. Den breda mitten som Centerpartiet pratar om existerar endast i deras egen fantasivärld.

Tony Rosendahl
Gruppledare för Vänsterpartiet Katrineholm