Deltidsarbete slår hårt mot din pension

Ett mer välinformerat beslut ökar möjligheten att förbättra kvinnors pension på sikt.

Ett mer välinformerat beslut ökar möjligheten att förbättra kvinnors pension på sikt.

Foto: Foto: Fredrik Sandberg / TT

Debatt2021-03-12 05:15
Det här är en debattartikel. Åsikterna i texten är skribentens egna.

Tillhör du dem som tror att jämställdheten ökar mellan könen? Som tror att mamma och pappa vill dela lika på arbetet i hemmet när de blir föräldrar? Då tror du fel. 

I en undersökning Länsförsäkringar nyligen genomfört bland unga svarar endast 10 procent av männen att det är stor sannolikhet att de kommer att gå ned i arbetstid när de blir pappor. I Sörmland tog exempelvis kvinnorna 2020 ut 71 procent mer i tillfällig föräldrapenning vilket pekar på att ansvaret i hemmet ser ut att förbli ojämnt, även för nästa generation.

Att något händer med ambitionen om att leva ett jämställt liv när par får barn är tydligt. Fram till dess att det första barnet föds är kvinnor och mäns löner och inkomster relativt lika. Därefter tar mammorna majoriteten av föräldrapenningdagarna, deltidsarbetet och det oavlönade hushållsarbetet i hemmet. I Sörmland har män 13 procent mer hopsparat pensionskapital än vad kvinnor har. 

Den ekonomiska effekten för de deltidsarbetande mammorna har de flesta dålig koll på. Statistik från Pensionsmyndigheten visar att redan vid 25 år ålder är männens pensionskapital åtta procent högre än kvinnornas. Något många kvinnor upptäcker för sent. I en annan undersökning Länsförsäkringar genomfört svarar var tredje kvinna som idag gått i pension att hon hade arbetat mer om hon vid tidpunkten för beslutet om deltid hade vetat hur stor påverkan den kortare arbetstiden skulle ha på hennes pension. 

Pensionssystemet är i sig inte ojämställt utan speglar en ojämställd arbetsmarknad. Och då kvinnor arbetar deltid, så blir pensionsskillnaderna därefter. Det obetalda hemarbetet ger idag ingen pension i framtiden. Alla par behöver göras medvetna om hur deltiden slår på pensionen och vad man kan göra för att göra det ekonomiskt bättre för den som väljer att vara hemma mer. Varför inte börja med arbetsgivaren? 

Den som ansöker om att arbeta deltid bör erbjudas ett samtal från personalavdelningen som kan ge den anställde tips och råd eller automatiskt få en enkel räknesnurra som visar hur deltidsarbetet kan komma att påverka pensionen för den som väljer att gå ned i tid. Vi föreslår därför att varje arbetsgivare i Sörmland bör informera den person som önskar jobba deltid om de konsekvenser det får för pensionen. 

Självklart ska alla få gå ner i arbetstid om de vill, men ett mer informerat val kan leda till att man börjar fundera. Kanske leder det till en diskussion hemma om hur deltidsarbetet kan fördelas eller hur den ena parten kan kompenseras ekonomiskt. Ett mer välinformerat beslut ökar nämligen möjligheten att förbättra kvinnors pension på sikt.


Emma Persson
Privatekonom Länsförsäkringar

Trifa Chireh
Pensionsekonom Länsförsäkringar