De som kan arbeta ska arbeta

Friska människor som kan arbeta ska inte försörjas av andra.

Friska människor som kan arbeta ska inte försörjas av andra.

Foto: Janerik Henriksson/TT

Debatt2022-09-07 21:09
Det här är en debattartikel. Åsikterna i texten är skribentens egna.

Friska människor som kan arbeta ska inte försörjas av andra. Den som kan arbeta ska arbeta och den som uppbär försörjningsstöd ska utföra en motprestation. 


Samtidigt som arbetsgivare söker med ljus och lykta efter personal går 1 400 personer arbetslösa i Katrineholm. Majoriteten av de arbetslösa saknar den kompetens och erfarenheter som arbetsgivare efterfrågar. Det kan vara något så grundläggande som att man inte behärskar det svenska språket eller avsaknad av en godkänd gymnasieutbildning.
 
En bristande utbildning är inte skäl att försörjas av andra. Vi Liberaler ställer inte upp på det. Vi har i Sverige fantastiska möjligheter att genom studier på Komvux eller på exempelvis Folkhögskolor förbättra våra möjligheter till att bättre matcha arbetsmarknadens krav. Att avstå denna möjlighet ska inte innebära att andra står för försörjningen.


 
En stor grupp bland de arbetslösa utgörs av personer födda utanför Europa där språket ofta är ett hinder för att komma i arbete. Utan att tala, skriva eller läsa svenska är det svårt att få ett jobb därför behöver språkträning ökas på. Vi Liberaler har i flera år krävt en förändring av SFI-utbildningen från att som idag studera 15 timmar i veckan och 25 timmar egna studier och arbetspraktik (som inte knappt förekommer) håller inte. Vi vill att de ska studera 25 och arbetsträna eller studera hemma 15 timmar.  

 
För de där språket inte är avgörande men där man trots allt står långt från arbetsmarknaden måste krav ställas på utbildning för att matcha det som arbetsmarknaden efterfrågar. Efterfrågan på arbetskraft är extremt stor inom allt från transportsektorn till efterfrågan på civilingenjörer och personal inom sjukvården.
 
Att skaffa sig ett arbete är ett eget ansvar. Samhället kan på olika sätt stötta på vägen dit med exempelvis utbildningsvägar men det personliga ansvaret upphör aldrig. 

 

Björn Wahlund (L)
Gruppledare Katrineholm